Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Dit levert het dividendbelastingdebacle het mkb op

17 oktober 2018 19:20 Aangepast: 17 oktober 2018 19:28
Premier Mark Rutte speecht op het jaarcongres van MKB-Nederland in Den Haag. Beeld © ANP

De dividendbelasting wordt niet afgeschaft, tot vreugde van bijna iedereen behalve premier Rutte. De 1,9 miljard euro die dit de schatkist oplevert wordt via andere belastingvoordelen aan het bedrijfsleven gegeven. Ook het mkb profiteert.

"We zijn tevreden met wat er nu ligt, ten opzichte van waar we vandaan komen", aldus Dirk Jan Sinke, die bij MKB-Nederland fiscale zaken doet. Hij houdt nog wel een slag om de arm: "We zijn benieuwd naar de precieze uitwerking van deze plannen." 

Van de tien maatregelen die staatssecretaris Snel maandag presenteerde, zijn er drie waar álle mkb-bedrijven van profiteren. Daarnaast zijn er nog drie maatregelen waar het mkb'ers mogelijk van profiteren. We zijn uitgegaan van 2021, dan wordt de belangrijkste maatregel, het verlagen van de vennootschapsbelasting van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan

Blij met belastingverlaging

Bij lobbyorganisatie MKB-Nederland zijn ze vooral blij met de verlaging van de vennootschapsbelasting. Die wordt in een persbericht met blijdschap ontvangen. Die gaat in stapjes van 16 naar 15 procent in 2021, een lastenverlichting van 228 miljoen euro.

De belangenorganisatie is verder blij dat het afschrijven van investeringen in nieuwe gebouwen minder snel beperkt wordt dan was bedacht en de 200 miljoen die het kabinet vanaf 2021 uittrekt om de werkgeverslasten te verlagen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondernemers die zichzelf te veel lenen worden aangepakt

Blijven lenen uit eigen bv

Dat lenen door ondernemers uit hun eigen bv minder streng wordt aangepakt dan was aangekondigd, is volgens MKB-Nederland ook een pluspunt.

Het kabinet wilde leningen boven een half miljoen als inkomen in box 2 belasten, om belastingontwijking via het onbelast lenen uit de eigen bv aan te pakken. Er wordt nu een uitzondering gemaakt voor een lening voor de koop van een eigen huis.

Daar is MKB Nederland blij mee, al had het liever gezien dat niet alleen een lening voor een eigen huis niet meetelt bij het bedrag dat belast gaat worden, maar lening voor al het onroerende goed.

Belastingvoordeel expats minder snel ingeperkt

Daarnaast zijn er nog twee belastingvoordelen waar volgens Sinke ook mkb'ers veel gebruik van maken die minder hard worden afgebouwd dan het plan was of juist worden uitgebreid.

Het gaat om het minder snel inkorten van de periode dat expats 30 procent van hun salaris belastingvrij krijgen. "Daar maken best veel buitenlandse werknemers van mkb'ers gebruik van, ik schat 50/ 50 ten opzichte van de grote bedrijven."

Stimulans onderzoek

Ook van S&O-afdrachtvermindering maken veel mkb'ers gebruik. Dat is een regeling die werkgevers mogen gebruiken om minder belasting te betalen over het loon van werknemers die onderzoek doen.

Sinke schat dat 97 procent van de aanvragen voor dit fiscale voordeel van het mkb komt en dat ongeveer de helft van het belastingvoordeel uiteindelijk bij het mkb terecht komt.

Wensenlijstje

De belangenorganisatie heeft nog wel wat wensen: vooral de belasting die ondernemers betalen over de winst die hun bedrijf maakt, mag wat MKB-Nederland betreft blijven zoals die nu is, op 25 procent. Het kabinet verhoogt die in stappen naar 26,9 procent in 2021.

Niet alles naar het mkb

Van vier van de belastingvoordelen die het kabinet het bedrijfsleven gunt in plaats van het afschaffen van de dividendbelasting, profiteert het mkb niet of nauwelijks. Het grootste gedeelte van de 1,9 miljard gaat in de vorm van belastingverlaging voor winsten boven de 200.000 euro naar grote bedrijven. 

Het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat van 21 naar 20,5 procent in 2021. Dat kost bijna 1,2 miljard. 

Tegenvaller opvangen

Het kabinet verzacht de gevolgen van de spoedreparatie die het noodgedwongen moet uitvoeren in de wet fiscale eenheid. Het gaat om een onterecht belastingvoordeel dat bedrijven genoten en met terugwerkende kracht moeten terugbetalen. De periode waar die terugwerkende kracht voor gold, wordt verkort.

Ook van het terugdraaien van een verbod voor beleggingsinstellingen om te beleggen in vastgoed profiteert de gemiddelde ondernemer niet. En dat het kabinet met 236 miljoen euro een tegenvaller bij de invoering van een minimum CO2-prijs compenseert, is ook al niet iets waar het mkb direct van profiteert.

Kleiner bedrag, grotere groep bedrijven

Als we de belastingvoordelen afzetten tegen het aantal bedrijven dat er mogelijk van profiteert, blijkt dat het mkb beduidend minder profiteert. Zij moeten een kleiner bedrag delen met een veel grotere groep bedrijven.

In 2016 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 1,1 miljoen mkb-bedrijven in Nederland, tegenover 24.000 grote bedrijven, waaronder multinationals. Mkb-bedrijven en overige bedrijven vormen 98 procent van alle bedrijven, grote bedrijven iets meer dan 1 procent. 

Voordeel varieert per bedrijf

Die laatste groep profiteert gemiddeld wel met bijna 50.000 euro van de lagere vennootschapsbelasting. De pot van 228 miljoen voor mkb-bedrijven levert per mkb'er gemiddeld 207 euro belastingvoordeel op. Van de overige maatregelen, een pakket van in totaal 583 miljoen, kunnen alle bedrijven profiteren. Dat is per bedrijf 34 euro.

Als de 1,9 miljard gelijkmatig over ieder Nederlands bedrijf verdeeld zou worden, dan zou dat per bedrijf een belastingmeevaller van 1138 euro opleveren.

Daar staat tegenover dat grote bedrijven ook meer bijdragen aan de Nederlandse economie, bleek onlangs uit cijfers van het CBS. Bovendien is een belastingverlaging van 50.000 euro peanuts voor multinationals als Unilever, dat vorig jaar 6,5 miljard euro winst boekte.

Cadeautje van 25 miljoen

Opmerkelijk is verder dat als alle maatregelen van kracht zijn in 2021, het een lastenverlichting oplevert van in totaal 1.936 miljoen euro, 25 miljoen euro meer dan de dividendbelasting volgens de ramingen oplevert dat jaar. Oftewel: een extra cadeautje van 25 miljoen van het kabinet voor het bedrijfsleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van