Ondernemen

Ondernemers slecht voorbereid op gevolgen brexit

17 oktober 2018 09:42 Aangepast: 17 oktober 2018 10:19
De grens bij Dover in het Verenigd Koninkrijk. Beeld © EPA

Nederlandse ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verwachten massaal dat de naderende brexit impact gaat hebben op hun bedrijf, maar een groot deel is alsnog niet goed voorbereid. Ook is voor veel bedrijven niet helder wat die impact zal zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel onder hun leden van het Ondernemerspanel.

Slechts 15 procent goed voorbereid

81 procent van de 227 ondernemers die de vragenlijst invulden verwacht dat het uittreden van de Britten invloed zal hebben op hun bedrijven. Voor de helft blijft dat wel bij een vaag vermoeden: 49 procent geeft aan niet te weten wát de impact zal zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 15 procent van de bedrijven goed is voorbereid op de nieuwe situatie. 39 procent is slecht voorbereid, 46 procent is 'enigszins' voorbereid.

Onzekerheid

Dat veel ondernemers niet weten wat de impact van brexit zal zijn op hun bedrijf, is overigens niet vreemd. Het hangt allemaal af van of er een deal komt of niet. En áls er een deal komt, is het maar weer de vraag wat daarin wordt afgesproken.

In het no-deal-scenario vervallen alle EU-afspraken voor het VK op 29 maart volgend jaar. Dat neemt hoe dan ook veel problemen met zich mee: denk aan wachttijden bij de grens, goederen die niet zonder meer mogen worden geïmporteerd en geëxporteerd, importheffingen en administratieve rompslomp.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op RTLZ.nl

Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

Afwachtende houding

Als er wel een deal wordt gesloten, zullen de gevolgen op de korte termijn maar klein zijn. In een deal-scenario start er op 29 maart een overgangsperiode van twee jaar, waarin alle huidige regels nog gewoon van kracht blijven en nieuwe regels in relatieve rust kunnen worden voorbereid.

"Het lijkt erop dat ondernemers door onduidelijkheid over de impact van brexit een afwachtende houding aannemen in de voorbereiding. Maar deal of no deal, duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen en ondernemers te maken krijgen met zaken die ze niet gewend zijn", zegt Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de KvK.

Slechte vooruitzichten

Hoe het ook zij, ruim een derde van de ondernemers in het panel van de KvK noemt de vooruitzichten voor handel met het VK slecht tot zeer slecht. 37 procent verwacht een afname van de export en een bijna even grote groep verwacht minder te importeren.

De grootste zorg van ondernemers is extra administratieve rompslomp. Ook heffingen en belastingen, invoerrechten, verschillen in wet- en regelgeving en oponthoud bij de grens staan hoog op het zorgenlijstje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van