Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Nederland kukelt uit top 5 van meest concurrerende economieën

17 oktober 2018 06:12 Aangepast: 17 oktober 2018 08:16
Beeld © ANP

Nederland behoort niet langer tot de vijf meest concurrerende economieën ter wereld. Ons land moet nu genoegen nemen met een zesde plaats. Dat blijkt uit de mondiale concurrentie-index van het World Economic Forum (WEF). Op het gebied van innovatie loopt Nederland achter, 'andere landen presteren beter'.

Dat zegt professor Henk Volberda (Erasmus Universiteit Rotterdam), die betrokken is bij het onderzoek van het WEF. "We laten steken vallen op het gebied van de toepassing van ICT en het innovatievermogen van bedrijven en kennisinstellingen."  

Betrouwbare overheid, goede infrastructuur, uitstekende zorg

Toch is er ook veel om tevreden over te zijn, als het gaat om het Nederlands concurrentievermogen, somt Volberda op: we hebben een betrouwbare overheid, goede infrastructuur en uitstekende gezondheidszorg.  

"Bovendien is Nederland op een aantal terreinen beter gaan presteren", zegt de bedrijfseconoom in een toelichting op de cijfers tegen RTL Z. "Het is bijvoorbeeld makkelijker geworden om een bedrijf te starten", zegt Volberda. 

De top 10 van meest concurrerende economieën

  1. Verenigde Staten
  2. Singapore
  3. Duitsland
  4. Zwitserland
  5. Japan
  6. Nederland
  7. Hong Kong
  8. Verenigd Koninkrijk
  9. Zweden
  10. Denemarken 

Onderzoek en ontwikkeling

Maar in vergelijking met andere landen investeert Nederland te weinig in nieuwe technologieën. Op innovatiegebied moeten we nu andere landen laten voorgaan, zoals Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Die landen investeren meer in onderzoek en ontwikkeling dan Nederland. 

Volgens Volberda zou Nederland er dus goed aan doen zijn innovatiebeleid nog eens tegen het licht te houden. Het huidige topsectorenbeleid noemt hij 'te gefragmenteerd'. "Dit kabinet zou meer moeten investeren in nieuwe technologieëen als kunstmatige intelligentie, blockchain en robotisering en de daarmee samenhangende bedrijvigheid. Dat overstijgt de klassieke topsectoren."  

Onderzoeksmethode aangepast

In de editie van 2017 stond Nederland nog op een vierde plaats, maar dit jaar heeft het WEF een andere onderzoeksmethode toegepast. 

Volgens de huidige methode zou ons land hekkensluiter in 2017 zijn geweest van de top 5. Dat betekent dat we uiteindelijk een plaats op de ranglijst zijn gezakt: van vijf, naar plaats zes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van