Business

Oprichters van daklozenpak ShelterSuit slaags met elkaar

16 oktober 2018 14:47 Aangepast: 17 oktober 2018 15:42
ShelterSuit-oprichters De Groot en Timmer in betere tijden.

Eensgezind bouwden sociaal ondernemers Bas Timmer en Alexander de Groot hun idealistische initiatief ShelterSuit uit tot een veelgeprezen organisatie, die water- en winddichte pakken voor daklozen maakt. Maar net voordat de organisatie definitief doorbrak, raakten de twee oprichters slaags.

Het idee voor de ShelterSuit werd geboren nadat de vader van een vriend van Twentse modeontwerper Timmer op straat overleed aan onderkoeling. Om daklozen droog en warm te houden, ontwierp de toen 24-jarige ontwerper in 2014 een jas die kan worden omgetoverd in een water- en winddicht slaappak.

Gratis voor daklozen

Samen met de vier jaar oudere sociaal ondernemer Alexander de Groot ging Timmer vervolgens op zoek naar donors en sponsoren die hen in de gelegenheid zouden stellen om de 'schuilpakken' goedkoop te produceren en gratis uit te delen aan dak- en thuislozen.

Door de pakken van ShelterSuit te laten produceren door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals vluchtelingen en ouderen, zou de positieve maatschappelijke impact van de organisatie nog groter worden.

Doorslaand succes

ShelterSuit werd een doorslaand succes. Het mediagenieke initiatief leverde een golf van positieve publiciteit op. In 2016 haalde de organisatie bijna 90.000 euro op aan bijdragen van bedrijven, subsidies en particuliere donaties. Bedrijven als textielfabrikant Ten Cate, buitensportmerk Nomad en reclamegigant JC Decaux schaarden zich achter de organisatie.

Daardoor kon ShelterSuit uitgroeien tot een prijswinnende organisatie met tientallen vrijwilligers, die eind vorig jaar al 1300 ShelterSuits had geproduceerd. De pakken werden niet alleen uitgedeeld in Nederland, maar ook onder vluchtelingen op Lesbos en bij Calais.

Conflict

Aanvankelijk trokken de oprichters eensgezind op om hun idee te verwezenlijken; Timmer als de creatieve kracht, De Groot als organisator. Maar uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem blijkt dat zij eind 2016 keihard met elkaar in aanvaring raakten.

Het conflict liep zo hoog op dat De Groot op een gegeven moment de sloten van de productiehal in Enschede verving, alle bankpassen van de organisatie blokkeerde, en de productie stopzette.

Commerciële activiteiten

Uit rechtbankstukken blijkt dat De Groot de organisatie daarmee naar eigen zeggen wilde beschermen tegen plannen van Timmer. Volgens De Groot wilde de ontwerper ShelterSuit met een tweede stichting gaan beconcurreren.

Die tweede stichting was nodig om ShelterSuit ook commerciële opdrachten te laten uitvoeren. Denk aan de productie van pakken in opdracht van gemeenten en hulporganisaties, of van relatiegeschenken als tassen. De opbrengsten wil de organisatie gebruiken om de kosten te dekken. De eerste stichting kon dergelijke opdrachten niet aannemen, omdat haar donoren en sponsors dan hun belastingvoordeel zouden mislopen.

Persoonlijke spanningen

Ontwerper Timmer ontkent dat de problemen het gevolg waren van de oprichting van de nieuwe stichting. "Tussen ons als vrienden was er persoonlijk gezeur. Dat leidde ertoe dat wij elk afzonderlijk verder wilden met ShelterSuit. Maar de meeste vrijwilligers en sponsors gingen achter mij staan. Daar was Alexander best emotioneel over."

Eind 2016 eindigden de twee oprichters voor de rechtbank Almelo, waarvoor beiden elkaar probeerden te laten schorsen en ontslaan. Timmer kreeg gelijk. Volgens de rechtbank was De Groot verantwoordelijk voor financieel wanbeheer, omdat hij de productie van ShelterSuit had gestaakt.

De Groot legde zich hier niet bij neer, en ging in hoger beroep. Uit een uitspraak van het gerechtshof blijkt dat hij vorige week ook deze zaak verloor. Wegens verblijf in het buitenland was de ondernemer onbereikbaar voor commentaar. Zijn advocaat Marco Swart heeft de uitspraak nog niet met hem besproken.

Hardvochtig opzij geschoven

Swart omschrijft de procedure als een 'persoonlijk drama' voor zijn cliënt. "Hij heeft als mede-oprichter en mede-bestuurslid veel tijd en energie aan ShelterSuit besteed, en daarmee in belangrijke mate bijgedragen aan het overweldigende succes."

Zelf vindt De Groot niet dat hij verantwoordelijk was voor wanbeheer, benadrukt zijn advocaat. "Hij is van mening dat hij bij al zijn handelingen steeds het belang van de stichting voorop heeft gesteld." Volgens Swart is het voor hem daarom 'uiterst onbevredigend (…) om op deze hardvochtige wijze aan de kant te zijn geschoven'.

Beschadigend

ShelterSuit nuanceert de bijdrage van De Groot aan het succes, door er op te wijzen dat de grootste sponsoren, zoals Start Foundation, Stichting Doen en Rabobank Foundation, zich pas aan de organisatie hebben verbonden, nadat de mede-oprichter was vertrokken en een nieuw bestuur was aangesteld.

ShelterSuit is inmiddels verhuisd naar een grotere productielocatie in Enschede. Donderdag start de organisatie met een nieuwe publiekscampagne. "Over het conflict wil ik daarom zo min mogelijk kwijt" zegt Timmer. "Dergelijk geouwehoer is niet goed. Iedereen heeft het er moeilijk mee gehad. Het is beschadigend voor zo'n mooie organisatie, die zoveel goeie dingen doet."

Waterdichte toga

Wel zegt hij blij te zijn het conflict met de uitspraak van het Hof nu achter zich te kunnen laten. "Alexander is tegenwoordig bezig met zijn eigen bedrijf in het buitenland, en dat gaat volgens mij goed. De rechters heb ik een waterdichte toga aangeboden. Misschien dat wij ze die tijdens de komende Dutch Design Week kunnen aanmeten."

Ontwerper Bas Timmer met de ShelterSuit Ontwerper Bas Timmer met de ShelterSuit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van