Business

Chinese premier bezoekt Nederland, haalt handelsbanden aan

15 oktober 2018 12:08 Aangepast: 15 oktober 2018 12:08
Premier Mark Rutte ontvangt premier Li Keqiang van de Volksrepubliek China. Beeld © ANP

De Chinese premier Li Keqiang is in Nederland. Hij arriveerde gisteren met zijn handelsdelegatie en ontmoet premier Mark Rutte en ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het bezoek is belangrijk, zeker gezien de handelsruzie tussen de VS en China.

De premier brengt samen met zijn echtgenote Cheng Hong en een aantal ministers van 14 tot en met 16 oktober een bezoek aan Nederland. 

Nederland ligt goed bij de Chinezen, zegt correspondent Sjoerd den Daas. De Chinese president Xi Jinping is ook al een keer langs geweest. "Zijn eerste bezoek aan Europa was ook aan Nederland, dus wat dat betreft lijken de banden goed te zijn", zegt Den Daas.  

Interesse in agricultuur

China is vooral erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de land- en akkerbouw. De Chinezen hebben grote problemen met het produceren van voer voor hun vee en zoeken daar oplossingen voor. voorheen werd er veel samengewerkt met de VS maar tegenwoordig is de EU interessanter.

"Met name door de handelsoorlog met Amerika kijken ze nu nadrukkelijk naar Europa en ook naar Nederland", zegt Den Daas. De Chinezen hopen dat Europese overheden en bedrijven technologische oplossingen willen delen nu de relatie met de VS is bekoeld.

Bezoek heeft alles te maken met de handelsoorlog

Het bezoek van de Chinese premier is belangrijk met het oog op de handelsoorlog, zegt ook beurscommentator Durk Veenstra. "Het bezoek heeft waarschijnlijk alles te maken met de pijn die ze voelen door die handelsoorlog", zegt hij.

Dit jaar verdampte bijna 20 procent van de Shanghai Composite Index. Dat is een schril contrast met de Amerikaanse S&P500-index, die nog steeds in de plus staat. De Europese STOXX-index noteert een relatief kleine min van 8 procent.

"Dat doet toch een beetje pijn en dus gaan ze de wereld over om te proberen de pijn een beetje te verzachten", zegt Veenstra.

Yuan daalt ten opzichte van de dollar

Dat moeten de Chinezen ook wel, want ze hebben niet veel andere opties. "Praten helpt en kijken of ze Europa wat kunnen losweken uit het Amerikaanse kamp. Dat zal politiek gesproken wel een van de doelen zijn", zegt Veenstra.

"Ze kunnen ook pijn aan de rest van de wereld toebrengen door de eigen munt wat te laten zakken in waarde", zegt hij. Dat gebeurt ook al: de yuan is dit jaar behoorlijk weggezakt ten opzichte van de dollar.

Daardoor wordt de Chinese export steeds goedkoper en die bleef de afgelopen tijd ondanks alle maatregelen van de VS redelijk op peil. "Dat houdt de economie in China een beetje op peil", zegt Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van