Ondernemen

De Amerikaanse droom van kaasboerin Marieke: heel Amerika aan de Goudse kaas

12 oktober 2018 07:46 Aangepast: 12 oktober 2018 08:21
Marieke Penterman in haar kaasbedrijf in Thorp, Wisconsin. Beeld © RTL Z

Je eigen bedrijf. Het kan je levensdroom zijn, een uit de hand gelopen hobby, een gat in de markt dat je opviel toen je 's ochtends door de Gamma slenterde. Of, zoals in het geval van Marieke Penterman, gewoon heimwee naar je geboorteland.

Sinds 2006 maakt ze in de Amerikaanse staat Wisconsin echte Goudse kaas. "Toen ik net in Amerika was, miste ik de Goudse kaas van thuis", zegt Penterman tegen RTL Z. 

De stopverf die in de States doorgaat voor kaas vond ze niks. "Vrienden en familie die op bezoek kwamen moesten bij het pakken altijd kiezen: nemen we extra kaas mee voor Marieke of willen we liever wat extra kleren mee?"

Zelf maken

Pentermans oplossing: zelf doen. Ze behaalde papieren die nodig waren om aan de slag te gaan, en op 22 november 2006 liep de eerste melk de kaasvaten in. "Het idee was dat ik gewoon een beetje kaas zou gaan maken."

Het liep anders. Zonder enige verwachting stuurden zij en haar echtgenoot Rolf hun eerste kazen op naar de US Cheese Championship. Ze wonnen prompt de eerste prijs. "In de jaren daarna verkochten we door het hele land: oostkust, westkust, in Texas zitten we ook steeds meer."

Marieke heeft zo'n 35 mensen voltijd in dienst. Marieke heeft zo'n 35 mensen voltijd in dienst.

Moeilijke tijden

Ondanks het succes zijn de afgelopen jaren zwaar geweest voor de melkveehouders van Amerika. "De melkprijs is gewoon te laag. Waanzinnig veel boerderijen hebben de beesten moeten verkopen"” Marieke houdt zelf ook koeien; gelukkig voor haar en haar echtgenoot kan de familie Penterman de lage melkprijs opvangen door de kaasverkoop.

President Trumps nieuwe handelsakkoord is echter goed nieuws voor het bedrijf, geeft ook Marieke schoorvoetend toe. Ze is bepaald geen fan van het bruuske optreden van de president, maar: "We mogen meer leveren aan Canada, zonder dat daar hoge invoerrechten overheen komen. Dat biedt kansen."

USMCA biedt kansen

USMCA, het nieuwe verdrag tussen de VS, Mexico en Canada dat NAFTA eind november 2018 moet opvolgen, zet de toegang tot de Canadese zuivelmarkt voor Amerikaanse zuivelproducenten op een kier.

Maar, zegt ze daarbij, een erg grote impact zal dat niet hebben. De Canadezen geven toegang tot 3,6 procent van hun zuivelmarkt. Dat was 3,2 procent. Een onderzoek van Merrill Lynch schat dat dit neerkomt op zeventig miljoen (ruim tien procent) extra export voor Amerikaanse melkbedrijven. Op een totale Amerikaanse zuivelexport van 5,5 miljard zijn dat getallen in de marge.

En, vervolgt Penterman: "De Mexicaanse markt blijft ook in het nieuwe verdrag lastig voor ons." Mexico blijft ook in USMCA hoge tarieven hanteren op Amerikaanse zuivel. Dat is jammer, want Mexico is met 130 miljoen inwoners een stuk grotere markt die van de 37 miljoen Canadezen.

Gouda wordt in Amerika uitgesproken als GOE-dah. Gouda wordt in Amerika uitgesproken als GOE-dah.

Marketing

Voorlopig blijft de Amerikaanse markt dus de belangrijkste. Dat is terug te zien in de bedrijfsvoering, met name in een gelikte en persoonlijke marketing: Penterman staat prominent afgebeeld op de kazen en op de website.

Ze blijft er nuchter onder. "Onze kaas, daar zit een verhaal achter: ik ben geëmigreerd naar Amerika en ben begonnen met kaas maken." Dat mag je best verkopen.

'Migranten belangrijk voor de VS'

Een ander kritiekpunt op de president hangt juist samen met zijn migratiestandpunt. Voor goedkope arbeidskrachten blijven ze afhankelijk op met name Mexicaanse migranten.

"Maar onder Trump krijgen lokale autoriteiten steeds meer bevoegdheden. Om ze naar hun rijbewijs te vragen bijvoorbeeld", zegt ze. Dikwijls staan de agenten na werktijd buiten bij de poort te wachten om de werknemers te controleren op hun verblijfsstatus. "Volgens mij snapt Trump niet welke belangrijke rol migranten spelen in de Amerikaanse economie."

Het zijn tegenslagen in een verder groots avontuur. Pentermans ambities zijn al even reusachtig. "Wij willen de Goudse wereld overnemen!" Ze lacht: "Ik geniet van wat ik doe, en van de gemeenschap. Het is alsof mensen die van eten genieten ook net iets meer van het leven genieten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van