Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

EU-wet moet ondernemers tweede kans geven bij faillissement

11 oktober 2018 15:16 Aangepast: 11 oktober 2018 15:17
Een gesloten winkel van de Kijkshop, dat begin dit jaar faillissement aanvroeg. Beeld © ANP

De Kijkshop, modebedrijf SuperTrash, telefoonverkoper Leapp, paraplumaker Senz. Een paar namen van een hele trits bedrijven die afgelopen jaar failliet gingen. De EU-ministers van Justitie willen ondernemers in zwaar weer nu gaan helpen met een nieuwe wet.

Bedrijven die dreigen onder te gaan, moeten een kans krijgen om de boel te redden want ze kunnen niet allemaal een herstart maken.

De Europese ministers van Justitie in Luxemburg zijn het vandaag eens geworden over een plan voor een richtlijn die tijdige herstructurering van een bedrijf in problemen mogelijk moet maken. Zo moeten faillissementen worden voorkomen.

Miljoenen verliezen baan door faillissement

Volgens de Oostenrijkse minister van Justitie Josef Moser zijn de regels nodig om het aantal faillissementen omlaag te krijgen en ervoor zorgen dat fatsoenlijke ondernemers een tweede kans krijgen.

"Elk jaar verliezen 1,7 miljoen mensen in de EU hun baan omdat het bedrijf waar ze werken failliet gaat", zegt hij. Daarbij gaat het om 200.000 bedrijven.

In Nederland gingen vorig jaar 3290 bedrijven en instellingen failliet. Dat is inclusief eenmanszaken. Dat is een kwart minder dan in het jaar daarvoor, in 2016. En sinds 2000 is dit aantal niet zo laag. Die daling zal dit jaar doorzetten, sprak de ABN Amro eerder dit jaar de verwachting uit.  

Overleg met de bank?

In Europa bestaat, anders dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, de cultuur om bedrijven te liquideren als het niet goed gaat in plaats van te kijken naar andere mogelijkheden, met de bank erbij.

In een persbericht zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in lijn met het Amerikaanse gedachtegoed: "We willen dat ondernemers die omvallen, sneller opstaan, het weer gaan proberen, maar dan wijzer."

Schulden kwijtschelden

De definitieve richtlijn moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement maar de ministerraad verwacht al begin volgend jaar het wetsvoorstel te kunnen afronden.

Het richt zich op drie zaken: vroege herstructurering, mogelijkheden creëren voor een tweede kans zoals het kwijtschelden van een schuld na een x aantal jaren en gerichte maatregelen voor lidstaten voor efficiëntere solventieprocedures.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl

Kijkshop failliet: van hip concept tot 'achterhaalde formule'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van