Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

5 groeitips voor MKB-ers

Digitalisering biedt bedrijven kansen om te groeien. Maar waar moet je als ondernemer beginnen? Sectormanager ICT Mark van Kampen van Rabobank geeft vijf praktische tips die iedere ondernemer direct kan toepassen.

1. Open de ogen

“Tijdens de Werkplaatsen zag ik dat bij sommige ondernemers de ogen echt werden geopend. Wat voor insiders gesneden koek is: de mogelijkheden van social media marketing,  cloud computing en data analytics, kan voor ondernemers die daar niet dagelijks mee bezig zijn, nog onbekend zijn. Door praktijkvoorbeelden te laten zien, weet je als ondernemer waar je moet beginnen en ontdek je dat dit ook binnen jouw mogelijkheden ligt.”

2. Verdiep je in de materie

“Veel MKB-ers weten nog onvoldoende wat er allemaal mogelijk is op digitaal gebied. Onderken dat het cliché dat ‘alle veranderingen zo snel gaan’, waar is. Technologie zorgt ervoor dat bedreigingen niet alleen van concurrenten maar ook van disruptieve krachten uit andere branches komen zoals IT bedrijven die zich ontwikkelen tot taxibedrijf of thuisbezorgsupermarkt. Zorg er dus voor dat je op de hoogte blijft zodat je kunt reageren op veranderingen. Wie stil zit, kan op termijn de boot missen.”

3. Ontdek wat op jouw bedrijf van toepassing is

“Niet iedere oplossing op het gebied van digitalisering is relevant voor MKB bedrijven in bepaalde sectoren. Als voorbeeld: de lokale bakker zal misschien wat minder gebaat zijn bij een complexe infrastructurele IT oplossing omdat diens voorraadbeheer niet heel complex is. Maar data analyse van klantgedrag kan hem of haar wel helpen, omdat zo beter kan worden geanticipeerd op de piekbehoefte van producten. Het mooie is dat er steeds meer IT dienstverleners zijn die dit soort oplossingen van de plank verkopen. Deze zijn dus direct toepasbaar voor het MKB.”

4.Voel je niet te klein

“Deze tijd vraagt om een andere mindset. Wat opviel is dat digitalisering voor vrijwel ieder bedrijf in vrijwel iedere sector kansen biedt. Voel je daarom als MKB-er niet te klein om naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf te vragen. Ik kreeg de indruk dat sommige MKB-ers op dit vlak soms moeizaam toegang vinden tot digitale oplossingen. Daarom hebben we bij de werkplaatsen getracht om lokale IT bedrijven in contact te laten komen met lokale MKB bedrijven om die afstand wat te verkleinen.”

5. Onderschat de gevolgen van digitalisering niet: je moet écht anders gaan werken

“Als je als bedrijf een nieuwe CRM-tool in gebruik neemt of je voorraadbeheer digitaliseert, dan heeft dat ook gevolgen voor de manier waarop je werkt. Tijdens de Rabobank Digitale Werkplaatsen kwamen meerdere voorbeelden voorbij van ondernemers die uitlegden wat dit betekende voor de organisatie. Misschien wel de belangrijkste stap: als je anders gaat werken door digitalisering, dan moet je je personeel daar wel goed op voorbereiden en hierin meenemen.”

Meer weten over de initiatieven die Rabobank neemt om het MKB te faciliteren om te groeien middels digitalisering? Ga naar de website van Rabobank.