Ga naar de inhoud
Business

Bier vloeit rijkelijk: consumptie neemt toe, net als de import

Terrasje of festival: Holland houdt van bier. Beeld © ANP

In Nederland is vorig jaar 150 miljoen liter bier meer gedronken dan een jaar eerder. Daarmee samenhangend werd minder bier geëxporteerd en meer geïmporteerd. Vooral Belgisch bier is in trek.

Of de (ook toen) goede zomer daarmee te maken heeft, kan het Centraal Bureau voor de Statistiek niet zeggen. In totaal sloegen we in 2017 ongeveer 1,3 miljard liter achterover.

De biercijfers zijn door het CBS verzameld op verzoek van omroep WNL en zien er als volgt uit: in 2017 ging 1,9 miljard liter de grens over, 43 miljoen liter minder dan in 2016. De bierimport steeg met 15 procent naar 515 miljoen liter.

Maltbier ook in de lift

Overigens gaat het hier alleen over bier mét alcohol. Ook met de consumptie van maltbier gaat het goed. De productie hiervan steeg afgelopen jaar met 24,7 procent. Vooral consumenten in de leeftijd 25-34 jaar zijn niet vies van een alcoholvrij biertje.   

Met een verkoopwaarde van 2,5 miljard euro in 2017 mag Nederland zich de vijfde bierproducent van de Europese Unie noemen. De Belgen zijn ons inmiddels wel voorbijgestreefd.

VS grootste afzetmarkt

De belangrijkste afzetmarkt is de VS. In 2017 ging voor 680 miljoen euro aan bier die kant op, bijna 40 procent van de totale bierexport. Andere belangrijke afzetmarkten zijn Frankrijk, Taiwan en Canada.

We nemen vooral bier af van onze Belgische buren: In 2017 kwam ongeveer 53 procent van al het ingevoerde bier uit België. De rest komt voornamelijk uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De
Meer op rtlz.nl:
De geheime wereld achter huismerkbier van supermarkten