Ondernemen

Sensoren in werkkleding gaan ziekteverzuim te lijf

26 oktober 2016 19:32 Aangepast: 30 juli 2017 00:00

Jaarlijks verliest Nederland 800 miljoen euro door werknemers die te zwaar belast zijn. Vooral in de industrie en bouw zorgt zwaar tilwerk voor vele kapotte ruggen. De pas afgestudeerde designer John Vlaming presenteert op de Dutch Design Week zijn oplossing: werkkleding met sensoren.

Als John Vlaming (24 jaar) tijdens zijn werk bij onderhoudsbedrijf Stork rondloopt tussen olie- en gasinstallaties, valt hem iets op: "De werkkleding kan een stuk intelligenter en technischer." Hij besluit werknemers te interviewen en komt erachter dat vooral verkeerd tillen een groot probleem is.

Onderzoeksbureau TNO bevestigt zijn vermoeden. Jaarlijks kosten de fysieke aandoeningen van werknemers de samenleving 800 miljoen euro. Een vijfde van alle arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn het resultaat van klachten aan het 'bewegingsapparaat'.

De zoektocht naar een oplossing wordt het afstudeerproject van Vlaming, die op dat moment nog student Industrial Design aan de TU in Eindhoven is. Samen met softwareontwikkelaar Isensit ontwikkelt hij kleding die werknemers corrigeert wanneer ze verkeerd bewegen. Havep, een grote leverancier van werkkleding, laat de jonge ontwerper tests uitvoeren op medewerkers in hun magazijn. Nu, een jaar later, is hij medewerker geworden van dat laatste bedrijf en staat hij op de Dutch Design Week om zijn slimme bedrijfskleding te presenteren.

Thumbnail

(Beeld: John Vlaming)

Slimme Sensoren

De uniformen die hij ontwikkelde hebben een klein zakje hoog op de rug, net onder de nek. Daar past precies een sensor in. "Het was lastiger dan je denkt omdat de sensor strak op zijn plek moet blijven zitten." Het belangrijkste is om te registreren wanneer mensen vanuit hun rug tillen en niet, zoals het hoort, vanuit de benen. Om zeker te zijn dat de data niet vertekent, ontwierp de 24-jarige student een speciaal hoesje dat 3D kan worden geprint en de sensor op zijn plek houdt.

Vlaming zit dicht op de huid maar wil geen bedreiging zijn. In het begin dacht hij erover om met piepjes en trillingen mensen direct bij te sturen, maar daar is hij vanaf gestapt. "Het ging ons te ver. Dan krijg je dezelfde irritatie die mensen nu ervaren als ze zonder gordel even de auto verplaatsen en meteen gepiep horen." In plaats daarvan hangt er op werkplekken waar veel gesjouwd wordt een groot scherm waar het team resultaat wordt getoond. "Zo kun je elkaar corrigeren zonder dat het persoonlijk wordt."

Ook de baas krijgt alleen geanonimiseerd te zien of zijn werknemers goed tillen. "Namen krijgt hij niet, al kan hij wel zien op welke plekken mensen teveel worden belast. Dan kan daar bijvoorbeeld een tilhulp voor worden aangekocht." Hoeveel de slimme kleding kost, kan Vlaming nog niet zeggen. "Het is in ieder geval het geld waard als je bedenkt hoeveel je bespaart door het verminderen van uitgevallen arbeidskrachten."

Thumbnail

Met een 3D-printer maakte John Vlaming hoesjes om de sensoren op hun plek te houden (Beeld: John Vlaming)

Verpleegsters

Voor stratenmakers, verhuizers of andere sjouwers op locatie is het nog even wachten. Voorlopig werkt de slimme kleding alleen nog maar op vaste werkplekken. "Er moeten altijd kastjes in de buurt staan die de informatie verzamelen en opslaan. Die gates zijn nu nog niet mobiel."

Wel wil Vlaming met de feedback die hij op de designweek verzamelt een product maken dat sneller toepasbaar is voor andere bedrijven. De eerste beroepsgroep die uniformen met sensor kan verwachten zijn verpleegsters."“Zij hangen heel vaak over bedden heen en maken verkeerde draaibewegingen." Om precies uit te vinden wat de ideale houding is als iemand aan een bed werkt, voert Vlaming nu samen met andere bedrijven tests uit in een laboratorium van Fontys Hogescholen. Door met 3D-camera's mee te kijken, hopen ze uit te vinden bij welke lichaamsbewegingen en overbelasting de sensoren aan het werk moeten. 

Op dit moment heeft Vlaming het druk met een van de eerste grote klanten die de kleding wil gebruiken, een Belgisch bedrijf dat stalen torens bouwt voor offshore windparken. "Dat wordt echt maatwerk omdat we verspreid over een deel van hun loodsen verrijdbare kasten moeten installeren die de signalen verzamelen." Ook andere klanten hebben zich al gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van