Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Doorstart voor maker stormparaplu's: 'Wij gaan Senz redden'

04 oktober 2018 15:51 Aangepast: 08 oktober 2018 16:13
Senz verkocht miljoenen paraplu's, maar ging toch failliet.

De failliete maker van stormparaplu's Senz maakt een doorstart. "Als je zo'n mooi product hebt, moet je er gewoon méér uithalen", zegt interim-manager Peter Albrecht tegen RTL Z

Paraplumaker Senz gold jarenlang als hét voorbeeld van een succesvolle startup. Het bedrijf, dat in 2006 werd opgericht door drie studenten van de TU Delft, ontwikkelde een stevige stormparaplu met een opvallende vormgeving. Senz won talloze ontwerpprijzen, haalde ruim 1 miljoen euro op met crowdfunding en verkocht wereldwijd miljoenen stormparaplu's.

Achter de schermen kampte het bedrijf echter al jaren met problemen. Vorige maand ging de belangrijkste werkmaatschappij, Senz Umbrella's, failliet. Interim-manager Peter Albrecht die het roer een jaar geleden overnam van de oprichters heeft nu met de curator een akkoord bereikt over een doorstart.

Is de doorstart nu helemaal rond?

"Ja, aan alle voorwaarden van de curator is voldaan. Maandag gaan we weer live, met de webshop en alles erop en eraan. Ik ben ontzettend blij dat we ook al het personeel konden overnemen."

Waardoor is Senz failliet gegaan?

"De houdstermaatschappij van Senz is niet failliet gegaan. Het faillissement betreft een werkmaatschappij, die de paraplu's in licentie verkocht. Die heeft het helaas niet gehaald."

Dat was de belangrijkste werkmaatschappij met de meeste activiteiten. Wat ging daar mis?

"Het waren meerdere dingen tegelijk, ook dingen die een historische achtergrond hebben. Er is sprake geweest van een aantal verliesgevende jaren. Dan houdt het op. Maar wij hebben dit faillissement nooit gewild. De belastingdienst heeft de stekker uit het bedrijf getrokken."

Er zijn miljoenen, best prijzige, paraplu’s verkocht. Aan de omzet kan het niet hebben gelegen?

"Dat is waar. En omzet is ook belangrijk. Maar het is misschien nog wel belangrijker welke marge je daar op maakt. Die is helaas onvoldoende gebleken."

Wat moet er na de doorstart verbeteren?

"Senz is een prachtig product. Dat bleek nog eens uit de bijval die wij na het faillissement kregen. Iemand liet ons bijvoorbeeld weten het zo jammer te vinden, 'omdat wij de wereld zo’n mooi cadeau hadden gegeven'. Dat zegt wel iets. Als je zo'n mooi product hebt, moet je er gewoon méér uithalen. Daarom zijn wij nu bezig met een strategische heroriëntatie, waarmee we Senz gaan redden. Dat weet ik zeker."

Hoe dan precies?

"Toenemende internationale verkopen moeten ons daarbij gaan helpen. We streven echter niet alleen naar omzetverhoging, maar kijken ook wat we daar onder de streep aan overhouden. We gaan dus zeker ook meer letten op de kosten. En we zullen onze markten en distributiekanalen beter selecteren. Dat betekent niet dat we minder zullen werken met distributeurs, maar wel op slimmere manieren. Bijvoorbeeld door langere samenwerkingsverbanden. Wij hebben een uniek product, daarom is de potentie heel groot."

Blijven de oprichters ook bij Senz betrokken?

"De oprichters zijn al een tijdje niet meer actief als bestuurders, maar nog wel aandeelhouders van de holding van Senz. Dat blijven zij ook."

'Crowdfunders profiteren van faillissement'

In het voorjaar van 2016 haalde Senz via crowdfunding ruim 1 miljoen euro op. In ruil voor die kapitaalinjectie kreeg een groep van 525 kleine investeerders converteerbare schuldbewijzen met een rente van 5 procent. Dat zijn leningen, die de crowdfunder later eventueel kan omwisselen in aandelen.

Volgens directeur Coenraad de Vries van fundingplatform OnePlanetCrowd worden de investeerders niet door het faillissement van Senz Umbrella’s gedupeerd. "Zij hebben het geld geleend aan de houdstermaatschappij Senz Technologies, die niet failliet is. Door het faillissement van de dochter verandert er dus niets. In zekere zin is het een verbetering van de positie van onze deelnemers, omdat de schuldenlast van het bedrijf er lager door wordt. Maar een faillissement is natuurlijk nooit een goede zaak."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van