Business

Curator verwacht doorstart paraplumaker Senz

02 oktober 2018 06:20 Aangepast: 03 oktober 2018 10:28
Archieffoto Beeld © ANP

De failliete maker van stormparaplu's Senz maakt deze week hoogstwaarschijnlijk een doorstart. Dat zegt curator Henri Bentfort tegen RTL Z. Tot zijn spijt kon hij maar met één partij onderhandelen.

Senz werd in 2006 opgericht door drie studenten van de TU Delft, die een paraplu hadden ontwikkeld die harde windstoten aankan. Het bedrijf won afgelopen jaren een reeks ontwerpprijzen en haalde geld op met crowdfunding.

Faillissement

Financieel ging het echter al een tijdje beroerd. In 2016 maakte Senz een verlies van ruim zeven ton. Eind dat jaar was het bedrijfje door een negatief eigen vermogen al technisch failliet. Senz hoopte vorig jaar door een herstructurering het hoofd nog boven water te kunnen houden.

Maar vorige maand ging Senz toch failliet. Curator Henri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten werkte de afgelopen weken aan een doorstart, maar zijn bewegingsruimte werd daarbij beperkt. Het bleek namelijk dat de intellectuele eigendomsrechten op de stormparaplu in een ander bedrijf waren ondergebracht, dat niet onder het faillissement viel.

Meerdere geïnteresseerden

Bentfort zegt na het faillissement door meerdere geïnteresseerden partijen voor een doorstart te zijn benaderd. "Maar in de failliete boedel vielen alleen de voorraad paraplu’s en het kantoor met werknemers. Zonder de rechten op de paraplu kon ik niet zoveel. Ik kon alleen onderhandelen met de partij die de rechten bezat."

Dat blijkt een bedrijf met de naam Senz International in Wassenaar, waarachter volgens de Kamer van Koophandel ex-bankier Peter Albrecht schuilgaat. Albrecht is sinds vorig jaar bij Senz betrokken. Het bedrijfje werd eind augustus van dit jaar opgericht.

Als de doorstart deze week inderdaad rondkomt, kan Albrecht met de stormparaplu’s verder terwijl de schulden achterblijven in de failliete boedel.

Niet paulianeus

Volgens de curator lijkt het er vooralsnog niet op dat er sprake is van zogenoemd 'paulianeus handelen', waarbij waardevolle delen van een bedrijf vlak voor een faillissement uit het bedrijf worden gehaald. "De rechten op de paraplu waren al vanaf het begin van het bedrijf elders ondergebracht."

Ook is het faillissement niet kunstmatig tot stand gebracht, zegt de curator. "Er was sprake van een hoge vordering van de fiscus, die beslag had gelegd. Er lag dus een reëel probleem ten grondslag aan het faillissement."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van