Ondernemen

Rijke Nederlandse ondernemers bouwen Pools pretparkimperium

01 oktober 2018 15:19 Aangepast: 01 oktober 2018 17:04
Maja de Bij is erg populair bij de Poolse jeugd. Beeld © plopsa

Een club rijke Nederlandse ondernemers bouwt aan een pretparkimperium in Polen. Dit weekend ging hun eerste Poolse themapark Majaland open en ze zijn al bezig met de bouwvoorbereidingen van een tweede. "Op verjaardagen heb ik wel wat uit te leggen."

"Maja de Bij is immens populair in Polen. Nergens is de film, die in tientallen landen is uitgekomen, zo goed bekeken als in dit land", zegt Martijn van Rheenen van participatiemaatschappij Momentum Capital.

Na twee jaar bouwen is afgelopen zaterdag themapark Majaland, met het olijke bijtje als boegbeeld, geopend in de stad Kownaty, vlakbij de Duitse grens op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Berlijn.

Clowntje Bumba

Majaland is 10 hectare groot en moet 500.000 bezoekers per jaar trekken. De bouw heeft 20 miljoen euro gekost. Voor nog eens 30 miljoen euro wordt het park nu uitgebreid. Naast Maja de Bij hobbelen ook Wickie de Viking, kabouter Plop en clowntje Bumba rond in Majaland. Dit zijn allemaal figuurtjes van het Belgische Studio 100.

Bij een grote partij als Disney zouden de licentiekosten veel te hoog zijn, legt Van Rheenen uit. Daarom stapt niet Mickey Mouse nu door Polen, maar Maja de Bij.

Onbekend met wachtrijen

Momentum Capital, bestaande uit zeven partners die eigen geld en dat van externe partijen investeren, is voor 79 procent aandeelhouder van Majaland Kownaty.

De overige 21 procent is in handen van Plopsa Group, de themaparkenafdeling van Studio 100, die al zes attractieparken heeft in België, Duitsland en Nederland. "Het is een bewezen formule in een grote, nieuwe markt", aldus van Rheenen.

Het fenomeen pretpark is vrij nieuw in Polen. Bij de steden Łódź en Chorzów liggen al wel twee attractieparken, maar een themapark als Majaland bestond nog niet. "Gisteren moest ik uitleggen wat wachtrijen voor een attractie zijn. Dat kennen ze hier helemaal niet", zegt bestuursvoorzitter Steve van den Kerkhof van Plopsa Group die in Polen was om persoonlijk het personeel aan te sturen.

Majaland is het eerste themapark in Polen Majaland is het eerste themapark in Polen

Prijskaartje van 680 miljoen euro

Royal Imtech zag in 2012 ook kansen voor een pretpark in Polen. Met veel bombarie werd het megalomane Adventure World Warsaw, met een prijskaartje van 680 miljoen euro, aangekondigd. Maar verder dan het neerzetten van de voordeur kwam het installatiebedrijf niet.

Beurslieveling Imtech vertilde zich aan het project. De problemen in Polen luidden de val van het miljardenconcern in en de paarse voordeur werd daar symbool van. In 2015 ging Imtech failliet.

Kansen in Polen

"Ja, op verjaardagen heb ik wel wat uit te leggen, maar wij waren ver voor Imtech al actief in Polen", zegt Van Rheenen van Momentum Capital. De investeerdersclub investeert daar al sinds 2008.

Tussen Berlijn en Warschau werd een nieuwe snelweg aangelegd. Momentum Capital heeft daarop geanticipeerd door 200 hectare grond rond die geplande weg te kopen. "Die grond hebben wij ontwikkeld en geschikt gemaakt als bouwgrond voor de industrie", blikt Van Rheenen terug.

De bedoeling was om de grond te verkopen, maar de investeerders hielden het recreatiegebied, omdat ze een gouden kans zagen. In Polen wonen 38 miljoen mensen, die steeds welvarender worden, maar in vergelijking met West-Europa zijn er weinig recreatiemogelijkheden. "Ik heb zelf vier kinderen en herkende de behoefte bij die Poolse gezinnen", legt van Rheenen uit.

Bungalowpark en hotels

Naast Majaland komen meer themaparken op het recreatieterrein, evenals hotels en een bungalowpark.

Het debacle rond Imtech heeft de ambities van Momentum Capital niet geschaad. "Nee, maar zij waren wel een potentiële concurrent voor ons. Dus wij hebben onze plannen voor een tweede park bij Warschau on hold gezet toen Imtech daar aan de gang ging", aldus Van Rheenen.

Help Polen de winter door

Die plannen zijn inmiddels al lang en breed uit de ijskast. De bouwvoorbereidingen voor een tweede park bij Warschau zijn inmiddels van start gegaan. Van Rheenen bezweert dat dit project niet op het oude terrein van Imtech gepland staat. Verder wordt al gesproken over een derde park bij Gdansk.

Ten onrechte staan Oost- en Centraal-Europa niet goed op het netvlies van grote westerse partijen, vindt Van Rheenen. "Bij Nederlandse ondernemers leeft nog het idee van 'help Polen de winter door', maar de Poolse economie groeit al 25 jaar op rij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van