Ondernemen

Biowinkelketen Ekoplaza slokt 25 Natuurwinkels op

27 september 2018 14:29 Aangepast: 27 september 2018 14:30
Ekoplaza Beeld © ANP

Het moederbedrijf achter de biologische winkelketen Ekoplaza neemt concurrent Natudis en twee zusterbedrijven over. Daaronder vallen ook 25 Natuurwinkels. Of dat allemaal Ekoplaza's worden zal nog moeten blijken, zegt directeur Erik Does tegen RTL Z.

Does staat aan het roer van Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza dat ook een groothandel en importeur in biologische producten is.

Udea neemt ook de zusterbedrijven van Natudis over. Dat zijn de Belgische versdistributeur Hagor en de Amsterdamse vershandel Kroon.

Van Natuurwinkel naar Ekoplaza?

De twee concerns lijken dus erg op elkaar qua werkzaamheden. Ook de Natuurwinkels zijn redelijk vergelijkbaar met de Ekoplaza's. "Het verschil is dat Ekoplaza zich de afgelopen jaren meer heeft ontwikkeld", aldus Does.

Toch is het nog niet zeker of de Natuurwinkels ook massaal worden omgedoopt tot de hoofdformule. "De kans is aanwezig, maar we gaan het niet afdwingen", zegt de kersverse baas. Natuurwinkel is, net als Ekoplaza, een franchiseformule en dus hebben de lokale ondernemers daar ook wat over te zeggen.

Wel weet Does dat een aantal bedrijven in ieder geval onder de nieuwe vlag wil varen. Met de 25 Natuurwinkels en de 75 Ekoplaza's komt het totaal aantal supermarkten in Nederland op 100 stuks.

Kroon Amsterdam is de pineut

Duidelijk is dat vooral voor het personeel van versdistributeur Kroon er een hoop gaat veranderen. Die zaak gaat vrijwel zeker dicht omdat Udea in Veghel zelf al precies hetzelfde doet één distributeur in het concern is voldoende.

Het personeel in Amsterdam mag kiezen of ze naar Veghel willen of ergens anders in het bedrijf willen worden ondergebracht. Lukt dat allemaal niet, dan zal Udea zorgen voor begeleiding naar een nieuwe baan, zegt Does.

Bij Kroon werken 13 mensen. Commercieel directeur Peter van der Schoot van Kroon wil niet zeggen hoe het nieuws op de werkvloer is aangekomen.

Bedrag geheim

Of er verder banen op het spel staan bij de overgenomen bedrijven, zegt Does nog niet te weten. Daarvoor moet eerst de organisatie 'goed bekeken worden'. "We gaan eerst kijken wat dit allemaal doet", zegt de directeur over de overname. 

Welk bedrag er met de overname gemoeid is blijft geheim. "Daar zeg ik helemaal niets over", zegt Does.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van