De legale cannabis-industrie neemt een flinke vlucht in de VS en dat wekt de interesse van beleggers. Ook in Europa ruiken investeerders een kans om in te stappen in een markt die volgens sommige schattingen binnen een jaar of zeven ruim 124 miljard euro waard kan zijn.
Een goed voorbeeld van de huidige gekte in de VS is de koers van Tilray. Het Canadese bedrijf is gespecialiseerd in medicinale cannabis, staat sinds juli genoteerd aan de Nasdaq en boekte een halfjaaromzet van 20 miljoen dollar (17 miljoen euro).
Opeens 20 miljard waard
Op zich al geen slechte omzet, maar vorige week was het bedrijf zelfs even 20 miljard dollar waard op de beurs na bizarre handelsdagen waarop de koers ruim 800 procent hoger uitkwam dan in juli. Een ontwikkeling die ervoor zorgt dat de cannabis-industrie wordt vergeleken met cryptocurrencies de afgelopen tijd of de enorme interesse in internetbedrijven eind jaren negentig.
'Uitkijken dat je investering niet in rook opgaat'
"Het is wat de gek ervoor geeft", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Er zullen ontegenzeggelijk kansen zijn, maar het voorbeeld van Tilray laat op zijn minst zien dat de sector nog niet helemaal volwassen is. Dus op dit moment zijn beleggers 'high', maar er is altijd de kans dat je investering letterlijk in rook opgaat."
Ondanks de waarschuwingen voor risico's lijken ook Europese beleggers interesse te krijgen in wat wordt gezien als een flinke potentiële groeimarkt. Dat komt onder andere doordat bedrijven als Corona-brouwer Constellation Brands en Heineken in de markt voor cannabisdranken stappen.
Het Amerikaanse Heineken-merk Lagunitas maakt non-alcoholisch thc-houdend mineraalwater, en ja, daar kan je in potentie flink high van worden.
Ook Coca-Cola zei vorige week de snelgroeiende cannabisdrankenmarkt scherp in de gaten te houden om er eventueel in te stappen.
Eerste Europese cannabis-IPO
In Europa gaat volgende maand het eerste bedrijf gespecialiseerd in medicinale cannabis naar de beurs. Het Deense Stenocare wil graag meeliften op de enorme toename in interesse voor cannabis en krijgt volgende maand een notering aan de Spotlight Stock Market in Kopenhagen.
Stenocare gaat in eerste instantie cannabisolie importeren uit Canada voor de bestrijding van chronische pijn en misselijkheid die wordt veroorzaakt door chemotherapie. De olie wordt voornamelijk gemaakt op basis van cannabidiol (cbd), een stof die net als tetrahydrocannabinol (thc) gewonnen wordt uit cannabis maar die geen psycho-actieve werking heeft. Je wordt er dus niet stoned van.
Het Deense bedrijf schat dat de markt voor dit soort producten door toenemende legalisatie in Europa binnen 3 jaar zo'n 30 miljard Deense kronen (4 miljard euro) waard is.
Meer dan 100 miljard in 2025
Dat lijkt een vrij voorzichtige schatting te zijn. Het Californische marktonderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat de wereldwijde markt voor legale medische en recreatieve marihuana tegen 2025 zo'n 146 miljard dollar (124 miljard euro) waard is.
Een gigantische stijging als de verwachting blijkt te kloppen, in 2016 was de wereldwijde marihuanamarkt volgens hetzelfde onderzoek van Grand View nog maar 9,3 miljard dollar waard.
Legale marihuana slaat aan
"Legale marihuana begint wereldwijd tractie te krijgen door de zeer grote vraag bij consumenten en de toenemende legalisatie van recreatieve en medicinale marihuana in verschillende landen", schrijven de onderzoekers.
Landen als Canada, de VS, Duitsland en Australië zullen opkomende landen zijn voor de verkoop van producten. Landen als Israël zullen focussen op ontwikkeling van technologie en research, verwachten de onderzoekers.
Ook in Nederland wordt de medicinale werking van cannabis erkend. Apothekers, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen zoals universiteiten kunnen bij het Bureau voor Medicinale Cannabis , een overheidsinstantie gevestigd in Den Haag, terecht voor legale medicinale cannabis.
Nederlands cannabiscongres voor beleggers
Wie ook een graantje wil meepikken van de opkomende markt, maar er nog niet zoveel vanaf weet kan woensdag terecht bij Eye in Amsterdam bij de Cannabis Capital Convention, een congres speciaal bedoeld voor beleggers.
"Het zijn evenementen als deze die indicatief zijn voor de groeiende interesse in cannabis in Europa", zegt Matt Reid, analist bij de Duitse private investeringsbank Berenberg, waar hij werkt voor de afdeling dranken.
Thc-dranken binnenkort ook legaal?
"Wij focussen ons op de markt voor thc-dranken, een deel van de markt die op dit moment onderontwikkeld is", zegt hij. Naast een grote potentie voor dit soort recreatief cannabisgebruik in de VS ziet hij ook potentie in de EU.
Niet zo gek als je bedenkt dat cannabis met 38 procent volgens het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving nog steeds de meest gebruikte illegale drug in Europa is. De illegale markt is volgens het centrum minimaal van 9,3 miljard euro waard.
Een enorm potentieel als dat een legale markt wordt. Daarvoor moet er wel nog een hoop gebeuren, maar Reid ziet mogelijkheden. "Een toename in de legalisatie van medicinale marihuana kan leiden tot een bredere acceptatie bij het publiek", zegt Reid, die denkt dat daarmee de legalisatie van producten met thc ook in Europa een stuk dichterbij komt.