Ondernemen

Limburgse wijnboeren slaags over naam van De Fromberg

13 september 2018 16:08 Aangepast: 17 september 2018 12:01
Druiven plukken bij Wijngoed De Fromberg. Beeld © ANP

In het glooiende Zuid-Limburgse landschap zijn twee Nederlandse wijnboeren slaags geraakt over de naam van een heuvel. Wijngoed Fromberg betichtte concurrent Wijndomein Ceres van fraude. Ceres stapte daarop naar de rechter.

De Fromberg is een heuvel in het Zuid-Limburgse Heuvelland bij Wijlre, waar boer Paul Wiertz in 1991 als hobby begon met wijn maken. Onder leiding van zijn dochter en schoonzoon produceert Wijngoed Fromberg inmiddels 14.000 liter exclusieve wijnen per jaar.

Bovendien groeide het Wijngoed Fromberg uit tot toeristische trekpleister en geliefde trouwlocatie. De naamsbekendheid die het bedrijf de afgelopen 27 jaar opbouwde, beschermde het door de merken 'Fromberger', 'Wijngoed Fromberg' en later ook 'Fromberg' te deponeren.

Meeliften

Vandaar dat de eigenaren van Wijngoed Fromberg onaangenaam getroffen werden, toen het naburige Wijndomein Ceres in 2015 de aanduiding Fromberg ineens prominent ging gebruiken op etiketten, pamfletten en reclameborden op haar terrein.

Ceres is het bedrijf van de Limburgse ex-makelaar Cor Voncken, die in 2009 begon met het maken van wijnen. Volgens Wijngoed Fromberg wil de concurrent door het gebruik van de aanduiding Fromberg meeliften op haar naamsbekendheid en populariteit.

Waarschuwing

Afgelopen jaren groeide de irritatie van de eigenaren van Wijngoed Fromberg. Volgens hen waren er steeds meer klanten die klaagden over de naamsverwarring. Een restaurant zou na klachten van klanten de wijnen al van de kaart hebben gehaald. En bezoekers zouden terecht zijn gekomen bij het verkeerde wijngoed.

Afgelopen mei was de ergernis zo hoog opgelopen, dat de getergde wijnboeren een bericht op hun Facebook-pagina plaatsten, waarin zij horeca-eigenaren en wijnliefhebbers waarschuwden voor Ceres (zie onderaan). In niet mis te verstane bewoordingen betichtten zij hun concurrent daarin onder meer van merkinbreuk en fraude.

Ceres naar de rechter

Wijnboer Voncken van Ceres pikte dit niet, en stapte naar de rechter om Wijngoed Fromberg tot een rectificatie te dwingen. Volgens de wijnboer ligt zijn bedrijf wel degelijk bij de Limburgse Fromberg, en is de aantijging van fraude onnodig grievend en onrechtmatig.

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de voorzieningenrechter blijkt dat Voncken echter beter niet naar de rechter had kunnen stappen.

Fraude is spreektaal

De rechter oordeelde namelijk dat Wijngoed Fromberg de aanduiding 'fraude' in haar Facebook-bericht gebruikte als spreektaal. Mede daarom zijn de uitlatingen niet onrechtmatig of onnodig grievend, en hoeven ook niet te worden verwijderd of gerectificeerd.

Maar tijdens de rechtszaak kwam Wijngoed Fromberg ook met de tegeneis, dat Ceres de naam Fromberg niet meer zou mogen gebruiken. Die eis werd grotendeels ingewilligd.

Volgens de rechter wekt Ceres 'door zijn handelen de indruk, dat hij mee wil profiteren van de reputatie van het merk Fromberg.' Daarom mag de wijnboer de merknaam niet prominent meer inzetten, en moet hij onder meer zijn etiketten aanpassen.

Hoger beroep

Hoewel niet al zijn vorderingen werden toegewezen zegt Marcel Soomers van Wijngoed Fromberg tevreden te zijn over de uitspraak. "Hiermee kan de oorzaak van de verwarring rond het merk worden weggenomen."

Ook zijn advocaat, Gino van Roeyen, is in grote lijnen 'verheugd' over het vonnis. "Hiermee is een duidelijk signaal afgegeven. Als het vonnis niet wordt nageleefd, kan dat Wijndomein Ceres komen te staan op een dwangsom van maximaal 400.000 euro." Wel tekent de advocaat aan dat er nog hoger beroep ingesteld kan worden, en bodemprocedures kunnen volgen.

Merk nietig verklaren

Het zit er dik in dat dit gebeurt, want Voncken is niet van plan om zich bij het vonnis neer te leggen. "De rechter heeft zich grandioos vergist." Volgens de wijnboer kunnen plaatsnamen niet als merk worden geclaimd. "Wij hebben de fout gemaakt door niet eerst het merk nietig te laten verklaren. Dat ga ik alsnog doen. Daarnaast ga ik in hoger beroep."

Voncken zegt de kosten daarvan ondergeschikt te vinden aan zijn belang. "Het gaat waarschijnlijk een mooie auto kosten, maar we gaan het toch doen. Ik heb 10 hectare wijngaarden op de Fromberg, en overweeg die uit te breiden. Voor mij is het daarom van eminent belang om die naam te kunnen gebruiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van