Ga naar de inhoud
Business

Opnieuw tientallen miljoenen verlies voor geplaagd Welzorg

De zorgkosten stijgen flink de komende jaren. Beeld © ANP

Welzorg, een van de grootste leveranciers van rolstoelen en scootmobiels in Nederland, heeft een nieuw recordverlies geboekt. Uit het jaarverslag blijkt dat het zorgbedrijf vorig jaar ruim 36 miljoen euro verlies maakte.

Begin vorig jaar raakte Welzorg in opspraak door ernstig tekortschietende dienstverlening aan kwetsbare klanten. Honderden klanten, die afhankelijk zijn van hun medische hulpmiddelen bleken weken, soms maanden te moeten wachten op nieuwe rolstoelen, onderdelen of reparaties.

Oplopende verliezen

De operationele problemen gingen bovendien gepaard met aanhoudende en oplopende verliezen. In de vier jaar tussen 2013 en 2016 rapporteerde het bedrijf verliezen van in totaal zo'n 50 miljoen euro; gemiddeld 12,5 miljoen per jaar.

Begin 2017 beloofde Welzorg beterschap. Een doorgevoerde reorganisatie zou de dienstverlening aan klanten weer moeten verbeteren.

Nieuw recordverlies

Volgens woordvoerders van de Patiëntenfederatie Nederland (PFN) en belangenvereniging Iederin zijn de problemen nog niet opgelost.

"Welzorg levert nog steeds niet op tijd, en komt afspraken niet na", aldus Thom Meens van de PFN. "Klanten en gemeentes die Welzorg inhuren blijven ontevreden. Onlangs heeft een aantal gemeentes in de Achterhoek en omstreken het contract opgezegd."

Ook rapporteert Welzorg voorlopig geen betere financiële cijfers. Integendeel. Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening blijkt het bedrijf, dat inmiddels is ondergebracht in de nieuwe houdstermaatschappij LZG Group, in 2017 een verlies van 36,4 miljoen euro te hebben geleden. De omzet daalde ruim 3 procent, tot 125 miljoen euro.

Autoverkoper Louwman

Welzorg wordt al jaren financieel overeind gehouden door het moederbedrijf, Louwman Groep. Dat autoconcern kocht Welzorg in 2010 om de activiteiten te spreiden. Louwman is een grote importeur en dealer van automerken als Toyota, Suzuki , Lexus en Morgan.

De megaverliezen bij Welzorg blijken vorig jaar zelfs Louwman Groep in de rode cijfers te hebben gedrukt. Teijlingerhorst, de houdstermaatschappij van het autoconcern, boekte vorig jaar een verlies van 22,5 miljoen euro op een omzet van ruim 1,2 miljard euro.

Eigenaar staat garant

Volgens het jaarverslag van Welzorg staat Louwman nog steeds garant voor het verlieslatende dochterbedrijf. Woordvoerder Guido Roozekrans zegt dat dit ook geldt voor de toekomst. "Op de lange termijn zien wij zeker goede kansen voor Welzorg op de markt, die groeit door onder meer de vergrijzing. Louwman blijft het bedrijf daarom steunen."

Roozekrans benadrukt dat Welzorg inmiddels maatregelen heeft genomen, die de financiële resultaten moeten verbeteren. Zo heeft het bedrijf verliesgevende activiteiten afgestoten of gestaakt en is het personeelsbestand uitgedund met met 200 werknemers. Eind vorig jaar telde Welzorg nog 887 werknemers.

Omslagpunt

"Dankzij die maatregelen is het omslagpunt bereikt", aldus de woordvoerder. "Eind dit jaar draait Welzorg bijna break even, en voor volgend jaar verwachten wij zwarte cijfers."

De Patiëntenfederatie Nederland twijfelt eraan of het genoeg is. "Als de gemeenten hun contracten opzeggen, heeft Welzorg een nieuw probleem", zegt Meens.