Ga naar de inhoud
Ondernemen

Oprichter Beeren weg bij luxe supermarkt Marqt

Oprichtster Beeren weg bij Marqt. Beeld © ANP

Oprichtster Meike Beeren is vertrokken bij luxe supermarkt Marqt. Zij is aan de slag gegaan bij het wervings- en selectiebureau TEN. Haar vertrek zou losstaan van de aanhoudende verliezen van Marqt.

Beeren richtte met Quirijn Bolle in 2008 Marqt op, een luxe supermarkt die duurzame en biologische levensmiddelen verkoopt. De winkelketen groeide langzaam, tot vijftien vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam.

Winst boekte de onderneming niet. In juli meldde RTL Z dat Marqt vorig jaar een verlies van 1,1 miljoen euro heeft geleden. Dat was het tiende achtereenvolgende verliesgevende jaar.

Stapje terug

Beeren gaf tussen 2012 en 2015 leiding aan Marqt, maar deed drie jaar geleden al een stapje terug. Sindsdien was zij verantwoordelijk voor de business development van het bedrijf.

Vorig jaar verloor Marqt de kapitaalkrachtige grootaandeelhouder Verlinvest, het investeringsvehikel van twee vermogende Belgische brouwfamilies. De Belgen verkochten hun belang aan een beleggingsfonds van Triodos bank en investeerder Social Impact Ventures. Zij pompten nieuw geld in het bedrijf.

Nieuwe topman

Na de komst van de nieuwe aandeelhouders, trad deze zomer ook een nieuwe topman aan. Joost Leeflang, afkomstig van Philips, moet méér winkels openen, innoveren en professionaliseren.

Volgens een woordvoerder van het supermarktbedrijf heeft het vertrek van Beeren niets te maken met de aanhoudende verliezen of de komst van een nieuwe topman. Beeren zou niet zijn ontslagen, maar uit eigen beweging zijn weggegaan.

Beeren, die volgens de woordvoerder nog wel aandeelhoudster van Marqt blijft, wil zelf niet inhoudelijk op vragen van RTL Z ingaan.