Ga naar de inhoud
Ondernemen

Hak haalt 'hippe' Amerikaanse kidneyboon voortaan uit Nederland

De Nederlandse nierbonen zijn net geoogst. Beeld © Hak

Vrijwel alle kidneybonen die in de supermarkt te koop zijn, komen nu nog uit Noord-Amerika. Maar dat gaat veranderen: groentefabrikant Hak haalt de exotische boon voortaan uit Zeeuws-Vlaanderen.

De Zeeuwse boer Rinco de Koeijer is net klaar met het oogsten van zijn kidneybonen. Dat is bijzonder, want deze bonen groeien normaal gesproken alleen in gebieden met een landklimaat, zoals Noord-Amerika.

Binnenkort in de winkel

Sinds drie jaar experimenteert De Koeijer met het telen van de Noord-Amerikaanse boon op zijn land. Dat doet hij op verzoek van groentefabrikant Hak. De tests zijn goed verlopen. "Tot nu toe ben ik geen moeilijkheden tegen gekomen", zegt hij tegen RTL Z.

Inmiddels heeft De Koeijer 5 hectare voor de exotische boon vrijgemaakt. Binnenkort liggen ze in de winkel. "Vandaag en maandag stoppen we de bonen in zakken", zegt Nicole Freid. Zij is directeur innovatie bij groentefabrikant Hak die de afnemer is van de bonen.

Snel in de zak

Dit jaar is nog maar 10 procent van de kidneybonen bij Hak Nederlands. De overige 90 procent komt uit Noord-Amerika. "De bedoeling is dat we - nu we weten dat het kan - gaan opschalen naar 100 procent", aldus Freid.

Hak wil zoveel mogelijk zijn groenten en peulvuchten van dichtbij halen. Dat wil zeggen, binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Dat komt de kwaliteit ten goede volgens Freid. De producten zitten enkele uren na de oogst al in de pot of in de zak en het is duurzamer, omdat lange transporten niet meer nodig zijn.

Peulvruchten verhippen

Peulvruchten zoals kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn hot, ziet ook consumentensocioloog Hans Dagevos van Wageningen Universiteit. "Peulvruchten zijn een bron van eiwitten en daarom een goede vleesvervanger." Groentefabrikant Hak speelt daar handig op in, net als kleine startups als Boon en Peul & Boon. "Ouderwetse bonen verschijnen ineens in hippe verpakkingen", signaleert de onderzoeker.

Slimme marketing

Marketingtechnisch is het ook slim. Lokaal eten, van eigen bodem, is namelijk populair onder consumenten. "Het draagt bij aan het het imago van een product", zegt consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen Universiteit. Zo laat luxe supermarkt Marqt zich voorstaan op eten van dichtbij. En de Vegetarische Slager teelt op kleine schaal soja in Nederland.

Hak experimenteert met meer exotische peulvruchten van eigen bodem. "We proberen ook kikkererwten, linzen en zwarte bonen in Nederland te telen." Het kan nog wel even duren voordat deze in de winkels liggen. "Deze tests zijn echter nog in een minder ver gevorderd stadium", aldus Freid.

Wijnboeren
Landbouw
Wijnboeren verwachten topoogst: 'Als het maar niet gaat stortregenen'