Business

Dreun voor Conor McGregor: rechter verbiedt zijn kleding

10 augustus 2018 13:04 Aangepast: 10 augustus 2018 14:24
Kleding van Conor McGregor mag niet langer verkocht worden. Beeld © ANP

De Ierse vechtsporter Conor McGregor bijt in het stof. Kleding met zijn naam erop mag niet langer in Europa verkocht worden. Dat is de uitkomst van een juridisch gevecht over de merknaam McGregor.

Kledingmerken Adidas en McGregor troffen elkaar twee weken geleden in de ring voor de Haagse rechtbank. McGregor wilde dat Adidas stopte met de verkoop van broeken en truien met de naam Conor McGregor erop. Dat zou verwarrend zijn voor klanten. 

Conor is wereldberoemd

Adidas-dochter Reebok mag als enige Conors kleding verkopen, door een samenwerking met de Ultimate Fighting Championship (UFC). Daar staat Conor onder contract.
 
Advocaten Gregor Vos en Inge Naves wezen namens Adidas voor de rechter op de vermeende bekendheid van Conor McGregor. De Ier heeft bijna 25 miljoen volgers op Instagram en hoort volgens Forbes tot de vier best betaalde sporters ter wereld, vlak achter Floyd Mayweather, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. 

Steekkarretje door het raam

Ook duikt Conor McGregor geregeld op in het wereldnieuws, bijvoorbeeld toen hij op een bijeenkomst van vechtersbond UFC een steekkarretje door het raam van een touringcar mieterde.  

Mensen die iemand in zijn trui op straat zien lopen, voerden de advocaten aan, weten heus wel dat het om kleding van de wereldberoemde Conor gaat en niet om McGregor. 

Onbekend bij grote publiek

Maar met dat betoog wist Adidas geen rake klappen uit te delen. Conor McGregor kan met zijn miljoenen volgers en euro's op het dak gaan zitten: het grote publiek heeft geen idee wie die man is, oordeelde de rechter. 

Miniatuurvoorbeeld

Links: de fanshirts, rechts: de omstreden kleding die niet meer verkocht mag worden. Beeld: Vonnis Haagse rechtbank

Bovendien staat 'Conor' maar heel klein op de kleren, en 'McGregor' zeer prominent. Kortom, dat leidt dus inderdaad tot verwarring als je iemand in zo'n shirtje ziet lopen. Dat gebeurt 'niet steeds van dichtbij en zorgvuldig bestudeerd', maar 'van grote afstand', concludeert de Haagse rechtbank. 

Fanshirts mogen blijven 

Fanshirtjes van Conor McGregor mogen wel in de verkoop blijven. Daar staat de naam Conor McGregor groot op en die wijken duidelijk af van de kleding die McGregor op de markt brengt. McGregor vindt dat ook geen probleem.  

De shorts, hoodie en jersey met de naam 'Conor McGregor' erop mogen dus niet langer verkocht worden in Nederland en de uitspraak kan ook gevolgen hebben voor de rest van Europa. In Conors thuisland Ierland wordt de zaak dan ook met interesse gevolgd. 

'Zeer duidelijk' 

"Onze cliënt is blij met de uitspraak", zegt advocaat Remco van Leeuwen van McGregor in een reactie aan RTL Z. Hij noemt het vonnis 'zeer duidelijk'. Advocaten Vos en Naves van Adidas waren niet direct bereikbaar voor commentaar. 

McGregor wil vanaf 2019 weer kleding verkopen

McGregor IP is sinds vorig jaar eigenaar van de McGregor-merken, nadat voormalig eigenaar Doniger Fashion Groep B.V. in september 2017 failliet ging.

Doniger had de merken slechts een jaar eerder overgenomen van McGregor Fashion Group B.V.. Ook dat bedrijf ging failliet, in juni 2016. 

McGregor IP wil vanaf volgend jaar weer nieuwe kleding gaan verkopen. Momenteel verkoopt ze de resterende voorraad uit de boedel van Doniger. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van