Ondernemen

Noodweer op komst, maar wijnboeren maken zich geen zorgen om hun druiven

09 augustus 2018 16:13 Aangepast: 09 augustus 2018 16:48
Druiven worden geoost op een wijngoed in Zeeland (archieffoto). Beeld © ANP

Het KNMI heeft voor een deel van het land code oranje afgegeven. We kunnen ons opmaken voor een onstuimige avond. Een zware hagelbui kan de tot nu toe topzomer voor wijnboeren in één klap ruïneren. Maar veel zorgen hebben de boeren vooralsnog niet. "Maar hagel is funest. Ik hoop niet dat dat nog gaat komen."

Terwijl in het hele land boeren zuchten onder de droogte, beleven de Nederlandse wijnboeren een van de beste zomers ooit. De zonneschijn zorgt voor een smaakvollere druif dan ooit, vertelden ze RTL Z vorige week. Er is alleen één maar: stortregen en hagel kunnen de volledige oogst tenietdoen.

Regen oké, hagel funest

"Ik verwacht er geen problemen mee. Ik ben niet het type dat vooraf paniek gaat zaaien. De regen is meer dan welkom", reageert Math Bollen van wijngoed Hoeve Nekum bij Maastricht. Het grootste deel van zijn druiven staat er perfect voor, maar een aantal ranken staat op grindgrond. Daar zit nauwelijks water in de bodem, waardoor er weinig druiven aan de struiken hangen.

Ook collega-wijnboer Gerhard Ensing heeft geen maatregelen genomen tegen het voorspelde noodweer. "Het ergste wat kan gebeuren is hagel. Die regen, daar kunnen de druiven wel tegen. Maar hagel is funest. Ik hoop niet dat dat nog gaat komen. Dat kan echt veel schade geven."

Lokaal 70 millimeter regen

Ook hij vindt het fijn dat er weer wat regen valt, al konden de wijnranken gemakkelijk bij het grondwater komen. "Een beetje regen is welkom, maar het moet geen 60 millimeter zijn. Extreem veel regen zorgt voor barsten in de druif." Daardoor kunnen de druiven gaan rotten.

Er kan lokaal 70 millimeter vallen de komende uren, maar weerman Maurice Middendorp denkt niet dat de boeren zich heel veel zorgen hoeven te maken. "Er is in het zuiden nu al veel gevallen, een millimeter of 20. Maar die 60 of 70 millimeter gaan we daar denk ik niet redden in 24 uur tijd. Het is vooral de wind, maar die is vooral hard in het westen. En de wijnboeren zitten meer in het zuiden en het oosten van het land. Dus ze komen er denk ik goed van af vandaag."

De komende tijd blijft het wisselvallig, en dus spannend voor de boeren. "Een dagje regen kan geen kwaad. Maar het is niet te hopen dat het de komende zes weken regent", vertelt de Zeeuwse wijnboer Johan van der Velde van De Kleine Schorre. "Beetje duimen. Er valt niets tegen te doen. Je weet dat je risico's loopt als boer."

Net spannen

Valt er dan niets tegen het weer te doen als wijnboer? Jawel, zegt Dik Beker van de branchevereniging. Hij kent één boer die netten over de ranken heeft gespannen, waardoor hagel minder schade aan kan richten.

Vanmiddag, voor de buien, gauw druiven plukken is trouwens zinloos. De druiven zijn nog te zuur om er wijn van te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van