Ondernemen

Afkickkliniek Solutions nog steeds in de gevarenzone

07 augustus 2018 13:10 Aangepast: 07 augustus 2018 16:29
Eén van de vestigingen van de onderneming. Beeld © Solutions

Solutions, een van de grotere private aanbieders van verslavingszorg in Nederland, zit nog steeds in de problemen. Dat blijkt uit de recent verschenen jaarrekening van de onderneming. Directeur Mario de Wit maakt zich weinig zorgen.

Solutions werd in 2008 opgericht, onder meer door reclameman en voormalig verslaafde Don Schothorst. Het bedrijf groeide in sneltreinvaart uit tot de grootste private kliniek voor verslavingszorg in Nederland, met een omzet van 19 miljoen euro in 2011.

Onterechte zorgdeclaraties

In 2013 kwam de kliniek echter in aanvaring met zorgverzekeraar DSW, die vond dat er ten onterechte was gedeclareerd. Mede door de discussie over de zorgdeclaraties kwam de afkickkliniek in de problemen.

In het voorjaar van 2017 bleek dat Solutions op de rand van faillissement had gebungeld. Volgens het met vertraging verschenen jaarverslag over 2015 voldeed de instelling eind dat jaar niet meer aan de voorwaarden voor haar bankleningen. De externe accountant waarschuwde dat huisbank ABN Amro de leningen kon opeisen.

Gevarenzone

Uit de zojuist verschenen jaarrekening over 2017 blijkt dat Solutions nog steeds in de gevarenzone zit. Weliswaar boekte de instelling vorig jaar een bescheiden winst van 118.000 euro op een omzet van 9,9 miljoen euro.

Solutions voldeed eind vorig jaar nog niet aan de eisen van de bank, waardoor de accountant opnieuw waarschuwt voor twijfels over de continuïteit van de instelling. Verder blijkt dat de kliniek bijna twee miljoen euro moet terugbetalen aan zorgverzekeraars.

Ook is de Belastingdienst een onderzoek gestart 'naar de juistheid van de ingediende aangiften voor omzet- en vennootschapsbelasting'. Mogelijk komt daar een naheffing uit voort. Ten slotte wil de externe accountant IUS de jaarcijfers niet goedkeuren, omdat er nog steeds onduidelijkheden zijn over de in het verleden gedeclareerde zorg.

Directeur in opspraak

Tot overmaat van ramp raakte directeur Pieter J. van Solutions, die begin 2016 was binnengehaald om de kliniek in rustiger vaarwater te krijgen, onlangs in opspraak. Het Parool meldde twee maanden geleden dat de man was ontslagen, omdat hij als advocaat honderdduizenden euro's van een verslaafde en psychotische cliënt had weggesluisd.

Volgens directeur Mario de Wit ziet de situatie er in werkelijkheid rooskleuriger uit, dan de jaarrekening suggereert. In de eerste plaats is de netto gefactureerde omzet in de loop van de jaren niet veel zijn teruggelopen. "Je kan de situatie van 2011 niet vergelijken met 2017, omdat er destijds andere vennootschappen tot de groep behoorden." Ook zou de omzet in 2017 vertekend zijn door noodzakelijke reserveringen voor tegenvallers.

Het onderzoek van de Belastingdienst heeft volgens De Wit betrekking op  een zaak uit 2011, en zou een vennootschap betreffen die slechts financieel met de zorginstelling verbonden is. Het vertrek van de voormalige directeur bevestigt hij. "Bij ons wist niemand van deze zaak. Toen we er achter kwamen, heeft de raad van toezicht meteen ingegrepen."

'Geen zorgen'

De Wit zegt zich geen zorgen te maken over het voortbestaan van de zorginstelling. "De stichting maakt een klein plusje, en er is vermogen. Het gaat goed, zeker ook met de behandeling van patiënten. De zorg en veiligheid van hen staat voorop."

Volgens de directeur heeft Solutions wel last van de oplopende kosten, terwijl de opbrengsten nauwelijks kunnen groeien. "Veel zorginstellingen zijn armlastig, als gevolg van de pogingen de stijgingen van de zorgkosten te beteugelen. Dat houdt wel ergens op, want we kunnen natuurlijk geen geld meebrengen om mensen te behandelen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van