Ondernemen

Vrijbuiter failliet, textielbaron Zeeman kon kampeergigant niet redden

01 augustus 2018 13:53 Aangepast: 01 augustus 2018 14:11
Beeld © ANP

Kampeerwinkelketen Vrijbuiter is failliet. Volgens de curatoren ging het bedrijf ten onder aan te ambitieuze groeidoelstellingen, langjarige verplichtingen en tegenwind voor de detailhandel. Zelfs textielbaron Jan Zeeman wist Vrijbuiter niet te redden.

Volgens de meest recente jaarrekening telde Vrijbuiter ruim 200 werknemers, gerekend in voltijdsbanen. De werknemers zijn inmiddels formeel door de curatoren ontslagen, maar zij blijven voorlopig aan het werk om de kansen op een doorstart te vergroten.

De winkels en de webshop blijven daarom tot nader order open. De salarissen worden voorlopig doorbetaald door het UWV.

Begrip onder kampeerders

Vrijbuiter werd opgericht in 1985 en groeide uit tot een begrip onder kampeerders. Het bedrijf heeft een webwinkel en vier megastores in Roden, Gouda, Roermond en Zaandam. Ook exploiteert Vrijbuiter een winkel die exclusief de luxe tenten van De Waard verkoopt. In 2016 was Vrijbuiter goed voor een jaaromzet van 16 miljoen euro.

Vrijbuiter groeide tussen 2008 en 2011 zeer sterk. In die periode werden drie van de vier megastores geopend. Maar de groei ging gepaard met oplopende verliezen.

Overname door Jan Zeeman

In 2013 kon het bedrijf het hoofd boven water houden dankzij de overname door Navitas, het investeringsvehikel van textielbaron Jan Zeeman. De eigenaar van textielwinkelketen Zeeman, goed voor een geschat vermogen van 1 miljard euro, bracht nieuw kapitaal en retailkennis in.

Maar uiteindelijk kon ook de betrokkenheid van Zeeman de kampeerwinkelketen niet redden. De verliezen liepen weliswaar terug, maar begin vorige week moest Vrijbuiter toch uitstel van betaling aanvragen. Nu dus gevolgd door het faillissement.

Curatoren Harm-Jan Meijer en Jan van Burg bekijken de mogelijkheden om Vrijbuiter door te starten. Bij hen zouden zich inmiddels meerdere geïnteresseerde partijen hebben gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van