Business

Tilburgers sluiten aan bij gratis alternatief voor Thuisbezorgd

28 juli 2018 14:44 Aangepast: 30 juli 2018 09:17
Ondernemers zoeken alternatieven voor marktleider Thuisbezorgd.nl Beeld © ANP

Vijftien restauranteigenaren in Tilburg zijn klaar met website Thuisbezorgd en sluiten zij zich aan bij een gratis alternatief voor de maaltijdbezorgsite. Ze willen een 'eerlijkere vergoeding' voor hun werk.

Tilburgers die lokale ondernemers willen steunen, kunnen voor hun maaltijdbezorging terecht op website Neemmee.nl. Deze website is opgericht door restauranthouders en vrijwilligers uit de Brabantse stad, meldt het Brabants Dagblad.

In tegenstelling tot marktleider Thuisbezorgd rekent Neemmee.nl geen commissie. Dat kan, omdat de initiatiefnemers geen geld willen verdienen aan de site. Het is voor oprichter Ilias Tuna een manier om online bestellingen te krijgen voor zijn shoarmazaak zonder aangesloten te zijn bij Thuisbezorgd.

'40 tot 45 procent minder winst'

Het helpt dat steeds meer andere ondernemers zich bij hem voegen. In totaal doen nu 15 horecazaken uit Tilburg en omgeving mee. Dit doen ze veelal uit onvrede met Thuisbezorgd.

Tuna vertelt in het Brabants Dagblad dat hij drie maanden geleden stopte met bezorgen via Thuisbezorgd vanwege de hoge kosten. Over iedere maaltijd die via de website wordt besteld, ontvangt Thuisbezorgd 13 procent commissie. Voor Tuna betekende dat 40 tot 45 procent minder winst per bestelling.

Directeur Jitse Groen van Thuisbezorgd zei eerder dit jaar in een exclusief interview met RTL Z dat hij niet van plan is om de commissie voor restauranthouders te verlagen, ook niet als de kritiek aanhoudt. Daarnaast sluit hij niet uit de commissies omhoog gaan.

Andere initiatieven

Dat kan Groen doen omdat zijn bedrijf ongeveer een derde van de Nederlandse markt in handen heeft. Ondertussen ontstaan in steeds meer steden alternatieve platformen die lagere of zelfs geen commissie rekenen. Denk aan het landelijk initiatief Eten.com en lokale concurrenten als Leqqr en Klikenbezorg.

In Emmen ontstond in januari Bezorgland, dat een 4 procent commissie vraagt. "Dat gaat goed, we krijgen steeds meer aanmeldingen van ondernemers en per week stijgt het aantal bestellingen", zegt Hendrik de Gooijer van Bezorgland. "We zijn begonnen in Emmen, maar zitten inmiddels in verschillende regio's in Nederland."

Eerlijkere vergoeding

Thuisbezorgd liet RTL Z eerder weten dat het niet aan manieren denkt om initiatieven te voorkomen. "Iedereen die dat wil, kan een site starten, zo zijn we zelf immers ooit ook begonnen", mailt een woordvoerster. "We juichen concurrentie toe en wensen de nieuwe initiatieven veel succes."

De Tilburgse shoarmaverkoper wil en kan niet concurreren met de marktleider, zegt hij. Thuisbezorgd heeft meer dan 7500 aangesloten restaurants in Nederland en grote naamsbekendheid bij consumenten. Tuna wil vooral een eerlijkere vergoeding. Op dit moment heeft hij minder bestellingen dan toen hij was aangesloten bij Thuisbezorgd, maar hij houdt wel meer over per bestelling.

Kijk hier ons eerdere item over de irritaties van restauranteigenaren over websites als Thuisbezorgd en Iens. 

Zie ook: Nieuw reserveringsplatform wil 'groeiende macht' van Iens tegengaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van