Business

Faillissement voor innovatieve maker van duurzaam paneermeel

26 juli 2018 14:11 Aangepast: 26 juli 2018 15:25
Paneermeel uit groenteresten neemt minder olie op dan gewoon paneermeel. Beeld © ANP

De innovatieve levensmiddelenproducent Orfi Food is failliet. Het bedrijf uit het Groningse Leek maakte onder meer gezond en duurzaam paneermeel uit groente. Een oververhitte machine werd Orfi fataal.

Orfi Food werd in 2014 opgericht door de voedingsdeskundige en ondernemer Rien Vervoort. In de jaren daarvoor had hij een procedé ontwikkeld om paneermeel te maken uit groente, in plaats van broodkruim. Daarbij wordt groenteresten gemengd, fijngeperst, gedroogd en verkruimeld.

Gezonder en duurzamer

Volgens Vervoort is zijn 'vega-coating' gezonder en duurzamer dan gewoon paneermeel, omdat het meer voedingsmiddelen bevat, minder olie opneemt en er voor zorgt dat groenteafval wordt gebruikt op de meest economische manier.

Het innovatieve bedrijf had bovendien meer pijlen op zijn boog. Zo ontwikkelde Orfi Food ook een gezonde groentehagel, die kan dienen als alternatief voor hagelslag of gezoete cornflakes.

Hooggespannen verwachtingen

In het FD stelde de ondernemer begin 2016 dat levensmiddelenproducenten en winkelketens, na aanvankelijke terughoudendheid, enthousiast waren over zijn producten.

De verwachtingen waren hooggespannen. Vervoort verwachtte een derde van de totale markt voor paneermeel naar zich toe te kunnen trekken, en voorspelde in het FD een winst van 10 miljoen euro in 2026. Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen sprak over een wereldprimeur.

Failliet

De praktijk bleek weerbarstiger. Orfi Food blijkt afgelopen dinsdag bankroet te zijn gegaan. Curator Wim Entzinger en zijn kantoorgenoot Paulien Waninge wikkelen het faillissement af.

Volgens Waninge is het faillissement voor zover nu bekend vooral te wijten aan problemen in de productie. "Dat het procedé werkt, is wel aangetoond. De machine die was aangeschaft, bleek echter oververhit te raken als hij langer draaide. En voor de aankoop van een nieuwe machine was geen geld."

Afnemers zitten te springen

Als gevolg van de productieproblemen boekte Orfi Food een veel lagere omzet dan verwacht. Waninge verwacht desalniettemin dat er geïnteresseerden voor een doorstart zullen zijn. "Er staat een volledig functionerende productielocatie, en de interesse bij afnemers in het product is groot. Zij zitten te springen om zo'n product."

Afgelopen jaren werd Orfi Food vooral gefinancieerd met geld van de oprichter en innovatiesubsidies. Zowel voor de ontwikkeling van de paneermeel, de groentehagel en  gezonde babyvoeding ontving de onderneming subsidiegelden.

Crowdfunders geld kwijt

Begin 2016 zei oprichter Vervoort drie ton te willen ophalen met crowfunding. Volgens Waninge heeft er inderdaad een crowdfunding plaatsgevonden, waarbij particulieren geld hebben geïnvesteerd, en ook aandeelhouder zijn geworden.

Hoeveel geld daarbij is opgehaald, is onduidelijk. Maar met het faillissement is aannemelijk dat de investeerders hun geld kwijt zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van