Ga naar de inhoud
Business

Miljoenenruzie over panty's van Patricia Paay

De verkoop van ondergoed en panty's van Patricia Paay en Patty Brard liep spaak. Beeld © ANP

Opnieuw is er ruzie over geld rond de panty’s van Patricia Paay. Volgens haar ex-zakenpartner Maarten Oostvogel heeft een distributiebedrijf zijn succesvolle deal met kousen van Paay om zeep gebracht. Oostvogel claimt 7 miljoen euro.

Oostvogel, de voormalige buurman en zakenpartner van Patricia Paay, bracht met zijn bedrijf OVT Textiles in 2015 een succesvolle kledingcollectie onder het merk LaPaay op de markt.

De panty's en het ondergoed van LaPaay werden hoofdzakelijk verkocht in de winkels van Op=Op Voordeelshop, een snelgroeide keten met inmiddels 150 vestigingen. In de tweede helft van 2015 leverde Oostvogel voor ruim 1,1 miljoen euro aan de winkelketen.

Miniatuurvoorbeeld

Om het verkoopproces te verbeteren, gaf Oostvogel de distributie van LaPaay in de zomer van 2016 uit handen aan het gespecialiseerde distributiebedrijf Nedac Sorbo. Ook zou de distributeur het corrigerende ondergoed van Patty Brard gaan verzorgen, onder de naam Patty’s Sexy Correctie.

Streep door contract

De verwachtingen waren hooggespannen, maar de relatie verzuurde al snel. De leverancier en het distributiebedrijf maakten ruzie over van alles en nog wat; over de overname van voorraden, de aangekochte aantallen en de vraag of ook het ondergoed meteen in de winkels zou komen.

Tot overmaat van ramp zette Op=Op Voordeelshop in november 2016 een streep door het contract, vanwege een 'slechte performance qua levering en communicatie.'

Puinhoop

Oostvogel vindt dat Nedac Sorbo een puinhoop heeft gemaakt van de leveringen, en daarmee verantwoordelijk is voor het verbroken contract met de winkelketen. De ondernemer wil daarom nu geld zien van de distributeur.

Dat gaat om grote bedragen. De ondernemer bevestigt dat hij bij de rechter een schadeclaim van 7 miljoen euro heeft ingediend. Ook legde hij voor bijna 8 miljoen euro, inclusief rente en kosten, beslag op banktegoeden van Nedac Sorbo.

Miljoenenclaim

Oostvogel noemt de miljoenenclaim 'een reële, nog voorzichtige inschatting' van de schade. "LaPaay was een succesvolle lijn en een goed concept. Maar zij hebben er niets mee gedaan. De winkels werden gewoon niet bevoorraad. Schandalig."

Miniatuurvoorbeeld
Ondernemer Oostvogel (l.) bij een eerdere rechtszaak rond de LaPaay-panty's (ANP).

De omvang van de schade is volgens de ondernemer berekend met de omzet, die in de eerste vier maanden is gedraaid. "Van de rechter mag ik nu aantonen dat Nedac Sorbo een wanprestatie heeft geleverd. Dat is geen probleem, de verklaringen liggen al klaar."

Nedac: niet schuldig

Nedac Sorbo ontkent schuld te hebben aan de onvrede van Op=Op, die leidde tot de contractopzegging. Ook betwist het distributiebedrijf dat Oostvogel veel schade heeft geleden.

Directeur Wouter Meijerink van Nedac Sorbo wil geen verdere toelichting geven, omdat de zaak 'op dit moment door de rechter wordt behandeld'.

Voordeelshop

Directeur-eigenaar Jos Venema van Op=Op bevestigt de overeenkomst te hebben opgezegd wegens problemen met de leveringen. "In het begin was de lijn succesvol, maar als je dat geen lading meer geeft met goede leveringen en communicatie, loopt dat natuurlijk terug."

De winkeleigenaar wil geen uitspraak doen of de leverancier of de distributeur uiteindelijk verantwoordelijk is voor de gebrekkige dienstverlening. "Dat weet ik niet, maar mijn aanspreekpunt is de leverancier. Ze moeten het maar uitvechten met elkaar." Wel noemt Venema de hoogte van de schadeclaim 'bizar'.

Overigens verkoopt Op=Op Voordeelshop nog steeds kousen en ondergoed van LaPaay. Dat betreft volgens Venema oude voorraden. "Als die verkocht zijn, volgen geen nieuwe bestellingen. In dit geval is het letterlijk: op is op."

Eerdere ruzies

Het is niet de eerste keer dat de panty's van Patricia Paay hebben geleid tot ruzies. Afgelopen jaren stapte de voormalige zangeres herhaaldelijk naar de rechter, om méér geld voor de verkopen van LaPaay af te dwingen. Maar zowel haar eisen aan het adres van Oostvogel als dat van Op=Op werden door de rechter afgewezen.

Oostvogel kwam vorig jaar in het nieuws omdat Paay suggereerde dat hij degene was, die een omstreden seksfilmpje van haar zou hebben gelekt. Later trok zij deze beschuldiging in. Paay won vandaag haar rechtszaak tegen de website GeenStijl, die het seksfilmpje op internet had verspreid.