Business

'Tesla vraagt leveranciers om korting op al geleverde onderdelen'

23 juli 2018 11:55 Aangepast: 23 juli 2018 12:25
Elon Musk. Beeld © ANP

Autofabrikant Tesla heeft een aantal leveranciers met terugwerkende kracht om korting gevraagd. In een memo vraagt het bedrijf een deel van het bedrag terug dat het betaalde voor het leveren van onderdelen. Dat geld is volgens Tesla nodig om het bedrijf eerder winstgevend te maken.

Uit de memo's zou blijken dat het gaat om betalingen van Tesla tot aan 2016, schrijft the the Wall Street Journal.

Het verzoek wordt omschreven als een investering in het bedrijf, waardoor zowel Tesla als de leveranciers op lange termijn samen kunnen groeien.

Tesla wil niet reageren op de inhoud van de memo, maar bevestigt aan the Wall Street Journal wel dat het met meerdere leveranciers in gesprek is om korting te krijgen. 

Rode cijfers

Het is het zoveelste hoofdstuk in het verhaal van eigenaar Elon Musk, die moeite heeft om zijn autobedrijf winstgevend te maken. Het bedrijf bestaat nu 15 jaar, maar het is nog nooit gelukt om groene cijfers te schrijven.

Vorige maand kondigde Musk al aan dat er ontslagen vallen, om de kosten te verlagen. Het afgelopen kwartaal verdubbelde de omzet weliswaar, maar ook het verlies nam toe

Musk verwacht dat het bedrijf dit jaar uiteindelijk toch groene cijfers gaat schrijven. Dat moet volgens de ceo in het derde en het vierde kwartaal gaan gebeuren. 

Ahold Delhaize

Ahold en Delhaize probeerden twee jaar geleden iets soortgelijks in Nederland en België. Ze vroegen honderd belangrijke leveranciers om een prijsverlaging.

Leveranciers vonden dat Ahold daarin veel te ver ging en klaagden erover bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken. Na onderhandelingen gingen de meeste toeleveranciers toch akkoord met nieuwe voorwaarden en afspraken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van