Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z Today

Conciërgediensten in opkomst voor Airbnb-huizen

12 augustus 2016 18:08 Aangepast: 30 juli 2017 16:30
Een via Airbnb gehuurd appartement in Londen Beeld © RTL Z

Niet alleen huiseigenaren verdienen graag aan Airbnb, maar ook ondernemers. Er is een hele subeconomie rondom de populaire huizensite ontstaan, vooral in de randstad. Zo zijn er conciërges die alles voor de verhuurders regelen: van sleuteloverdracht tot schoonmaak.

Wie van hun diensten gebruik wil maken, moet zo'n 20 tot 25 procent van de huuropbrengst afstaan, berekende Z Today. Voor een huis dat bijvoorbeeld zo'n 500 euro per week aan huur opbrengt, betaalt een verhuurder dus zo'n 100 tot 125 euro aan de conciërgedienst. 

Daarmee nemen ze huiseigenaren wel alle zorgen uit handen. "We helpen ze bij het adverteren op het kanaal, verwelkomen de gasten op het moment dat we boekingen voor ze genereren en maken het huis achteraf weer schoon", vertelt Noury Westers, customer satisfaction manager bij Bnbmanager. Daarnaast is de organisatie de contactpersoon voor zowel de eigenaar, de gasten, als de buren. Inmiddels telt het bedrijf 30 werknemers.

'Soms vinden we drugs'

Het werk is niet altijd even gemakkelijk, vertelt schoonmaker Nias Buisman, werkzaam voor hetzelfde bedrijf. "Sommige huizen zijn heel vies. Af en toe komen je dingen tegen als drugs of hele vieze kleren. En andere zijn juist heel erg netjes achtergelaten. Dat je denkt: 'jeetje, hoe heb je hier geleefd dan? Het is helemaal keurig netjes!'."

In een perfect Airbnb-huis zijn alle persoonlijke spullen weggehaald voordat de gasten komen, zegt Westers. "Denk aan documentatie, zoals brieven van de belastingdienst, maar ook bijvoorbeeld toiletartikelen." Voordat een verhuurder op vakantie gaat, moeten die dus eerst worden ingepakt. Ook dat doen deze diensten.

Liever kijken dan lezen?

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in opslag spullen

Maar waar laat je al die spullen dan? Wie geluk heeft, kan ze kwijt in een afgesloten kamer. Voor de verhuurders die wat kleiner wonen, zagen andere bedrijven een gat in de markt. Zij bieden speciale tijdelijke opslagboxen aan voor deze doelgroep en zitten vaak in de stad, zodat je er op de fiets naartoe kan.

"Iedereen heeft een eigen slot en sleutel van zijn persoonlijke opslag", zegt Erwin Fleer, directeur Boxx, een opslagruimte laat zien met daarin een tafel, wat vuilniszakken, verhuisdozen een een maxi cosi. Volgens hem nam het aantal huurders afgelopen jaar met 30 procent toe. "Het gros van onze klanten stalt hier zijn spullen omdat ze hun huis verhuren."

Ook andere grote bedrijven als Citybox of Shurgard zien deze trend. Het laatste bedrijf laat bijvoorbeeld afgelopen jaren 20 procent meer boxen te hebben verhuurd. Zij weten geen specifieke reden, maar zien Airbnb ook als onderdeel van die toename.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van