Business

Ilja Gort spant zaak aan tegen wodkamaker om tulp op fles

16 juli 2018 12:43 Aangepast: 16 juli 2018 12:43
Ilja Gort. Beeld © ANP

Het bedrijf van wijnmaker Ilja Gort staat weer eens voor de rechter in een merkrechtzaak. Volgens de maker van La Tulipe-wijnen lijkt het label van de Nederlandse Tulip-wodka te veel op die van zijn wijnen.

Vanochtend diende het kort geding in de zaak tussen Chateau De La Garde, het bedrijf van Gort, en de Katwijkse destilleerderij Clusius Heritage. Sinds vorig jaar brengen zij een tulpenbollenwodka op de markt onder de naam Dutch Tulip Vodka.

Tulp

Volgens het bedrijf van Gort maakt het wodkamerk inbreuk op het beeldrecht. De flessen zouden veel op elkaar lijken, onder meer door het gebruik van een tulp en het woord 'tulip' dat pontificaal op de fles staat.

Miniatuurvoorbeeld

Links de fles van Chateau De La Garde, rechts de fles van Clusius. 

ZoMerlot

Vorig jaar stond Chateau De La Garde ook al voor de rechter, maar toen juist aan de andere kant. Wijnhandel LFE vond dat de 'zomerse' merlot ZoMerlot van Gort te veel leek op de naam Sum-merlot. Die naam had LFE eerder al laten registreren.

De rechter stelde toen Gort in het gelijk, omdat hij het niet aannemelijk vond dat consumenten in verwarring zouden kunnen raken door de vergelijkbare namen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van