Ga naar de inhoud
Business

Belastingdienst haalt deadline voor aanpassen btw-nummer niet

Staatssecretaris Menno Snel. Beeld © ANP

Op 1 januari 2019 moet de Belastingdienst zijn gestopt met het gebruik van het burgerservicenummer (bsn) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Maar die deadline, gesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens, gaat de Belastingdienst niet halen.

Dat stelt de Belastingdienst in een brief aan de Tweede Kamer. De privacyautoriteit trok een week geleden een streep door het gebruik van dit bijzondere persoonsgegeven in het btw-nummer, omdat het in strijd is met de privacywet

Een btw-nummer moet verplicht  op de website van ondernemers en op facturen worden vermeld. Daardoor lopen ondernemers kan op identiteitsfraude, want met een bsn, naam, woonadres en telefoonnummer kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen

Hoe nu verder? 

De regering snapt dat het niet wenselijk is dat het bsn wordt gebruikt in het btw-nummer, maar volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ligt de oplossing niet binnen handbereik. Hij haalt onderzoek uit 2014 aan waarin wordt gesteld dat het btw-nummer essentieel is voor de aangifte omzetbelasting door ondernemers. Als er een apart nummer zou komen voor dezelfde persoon, zou het kunnen leiden tot forse fouten. 

 De staatssecretaris stelt op korte termijn een commissie van deskundigen samen. Die moeten verder onderzoek doen naar de beste oplossing voor het probleem. De hoop is dat zij op 1 september kunnen beginnen en dat er voor het einde van het jaar uitsluitsel is over verdere stappen.