Ga naar de inhoud
Business

Zeewier en warmtepomp: deze bedrijven profiteren van Klimaatakkoord

Remco van Zijl en Ruben van der Vos van Energie Techniek Zeist. Beeld © Remco van Zijl

De uitstoot van broeikasgas moet flink omlaag, zo staat in het Klimaatakkoord. En dat betekent werk aan de winkel voor duurzame ondernemers. Weg met gas, kom maar op met die warmtepompen en dat zeewiervoedsel voor koeien.

De belasting op gas gaat omhoog, vele tienduizenden woningen per jaar moeten van het gas af en ook de veehouderij moet milieuvriendelijker. In het Klimaatakkoord staat een berg aan adviezen die ervoor moeten zorgen dat we de helft minder CO2 gaan uitstoten. Het hoofddoel in 2030 is om 49 procent minder broeikasgas de lucht in te laten gaan dan in 1990.

Warmtepompen als specialisme

Ondernemer Remco van Zijl en compagnon Ruben van der Vos van Energie Techniek Zeist zijn al jaren bezig met duurzaamheid. "We installeerden drie jaar geleden het laatste gastoestel", vertelt Van Zijl. "We werken alleen nog met warmtepompen en installeren die dan vooral bij bestaande woningen en bedrijven."

Hij maakte die keuze uit ideologie. "Ons bedrijf bestaat nu zeven jaar en als er genoeg vraag was geweest, hadden we vanaf het begin af aan alleen maar warmtepompen geïnstalleerd."

Miniatuurvoorbeeld

Een installateur, niet werkzaam bij Energie Techniek Zeist, plaatst een warmtepomp bij een verwarmingsketel. (Foto: ANP)

Vak apart

Hij heeft sinds drie jaar genoeg opdrachten om zich niet meer bezig te houden met gastoestellen. Sterker nog, hij zegt dat hij meer aanvragen krijgt dan hij aankan. "We lossen het op door samen te werken met andere partijen die betrokken zijn bij zo'n verbouwing", vertelt hij. "Het praktische werk besteden we uit, wij zijn de kennispartner."

Zie ook: Weg met de cv-ketel? Dit zijn de alternatieven

Warmtepompen installeren is namelijk echt een vak apart, zegt hij. Er komt veel rekenwerk bij kijken, vertelt Van Zijl. "Voor een goede installatie moet je weten wat een woning verbruikt, hoe het zit met de ventilatie en hoe het geïsoleerd is."

Voor een volledige warmtepomp moet jouw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Zo kun je zowel je huis als je water verwarmen. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

Toename in de toekomst

In het Klimaatakkoord staat dat huiseigenaren gestimuleerd worden hun huizen beter te isoleren en een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Dat vindt Van Zijl natuurlijk goed nieuws. "Niet alleen voor mijn bedrijf, ook voor het milieu."

Hij verwacht veel meer aanvragen voor warmtepompen en dat denken ook partijen als Milieu Centraal en TNO. Milieu Centraal schat dat 30 tot 40 procent van de Nederlanders in de toekomst een eigen warmtepomp zal hebben, TNO schat dit percentage zelfs op 50 tot 60.

Zeewier voor koeien

Miniatuurvoorbeeld

Ook de Nederlandse rundveehouderij moet milieuvriendelijker. Op dit moment produceren koeien met hun scheten en poep een derde van al het methaangas ter wereld. Dieren krijgen ander voedsel waardoor straks via koeienmest minder methaan de lucht ingaat, staat in het Klimaatakkoord.

Dat is goed nieuws voor Hessel Altenburg van Agroflux. Altenburg is voedingsdeskundige en werkt al dertig jaar als adviseur op het gebied van veevoer. "Ik probeer het rantsoen van vee zo te verbeteren dat de methaan- en CO2-uitstoot afnemen en de productie verbetert."

Beter voor boer en milieu

Eén van de manieren waarop hij de dierenvoeding verbetert, is met zeewier. "Door zeventig gram zeewier toe te voegen aan de voeding, haal je al een groot effect", vertelt Altenburg. "Ik heb proeven gedaan waarbij de ene helft van de koeien zeewier kreeg en de ander niet. Wat bleek: koeien die zeewier eten produceren 1,45 kilo melk extra."

Verder zijn de dieren volgens hem actiever, eten ze minder voer en bevat de kaas meer omega3. En ook voor het milieu zou zeewier goed zijn: uit diverse onderzoeken blijkt dat zeewier de methaanproductie van melkvee reduceert. Zowel voordeel voor de boer als voor het milieu dus.

Miniatuurvoorbeeld

Dieren krijgen ander voedsel waardoor straks via koeienmest minder methaan de lucht ingaat. (Foto: ANP)

Speciale mix van wieren

Nadelen: zeewierproductie is kostbaar en niet elk wier is geschikt "Er zijn meer dan 14.000 soorten zeewier, elk met eigen en unieke eigenschappen", vertelt de veevoer-expert. "Willekeurig wier uit de zee trekken en als veevoedersupplement inzetten is er dus niet bij."

Zo is ook niet elke zeewiersoort interessant om in te zetten ten einde de methaanuitstoot te verlagen. "Ander soorten zeewier zijn weer erg interessant om het gebruik van antibiotica verder te reduceren", vertelt Altenburg. "Wij brengen daarom een speciale mix van rode, groene en bruine wieren op de markt."

Extra kostenpost voor boeren

Het zeewiervoer is verder een extra kostenpost voor boeren: zo'n 54 euro per koe per jaar. "Maar het wordt goedkoper," vertelt Altenburg. "De grootste uitdaging is de zeewierproductie, maar die wordt steeds beter."

Volgens de ondernemer verkoopt hij op dit moment zeewiervoer aan 2 procent van de Nederlandse veehouders. "We staan in de startblokken. De certificering is rond, de productie verbeterd. Ik merk dat meer boeren geïnteresseerd zijn en ik denk dat het Klimaatakkoord zeker zal bijdragen aan toename van de vraag."

Dit is een artikel van