Ga naar de inhoud
Business

'Eigenaar kledingmerk Scotch & Soda bereidt verkoop voor'

Ceo Dirk-Jan Stoppelenbur bij de opening van een winkel in India. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital wil het Nederlandse modemerk Scotch & Soda verkopen. De verkoop moet in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden.

Dat zeggen meerdere bronnen tegen Het Financieele Dagblad. De investeringsmaatschappij zelf geeft geen commentaar, laat een woordvoerder weten.

Sun Capital kocht het merk, dat zich kenmerkt door de vele prints, in 2011 met de ambitie om er een wereldspeler te maken. Het zag vooral kansen voor Scotch & Soda in de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Maar de aanhoudende malaise in de winkelbranche zette een streep door de groeiplannen van Scotch & Soda. 

Zware tijden door macht retailreuzen

Het bedrijf verkoopt van oudsher kleding via zogeheten multibrandstores, winkels die meerdere merken in de collectie hebben. Deze winkels, zo schrijft het FD, hebben het zwaar door de nog altijd groeiende macht van retailreuzen als Zalando. Maar ook door de concurrentie van modebedrijven als H&M en Inditex (onder andere Zara, Pull & Bear en Massimo Dutti) die snel inspringen op trends en snel wisselen van collectie. 

Scotch & Soda boekte in 2015 daarom 70 miljoen euro af op de zogeheten wholesale-activiteiten. In 2017 kende het een nettoverlies van 5,4 miljoen euro, als gevolg van een herstructurering.

 
Miniatuurvoorbeeld

Campagnebeeld van afgelopen winter. (Beeld: Scotch & Soda via Facebook)

150 winkels, 8000 verkooppunten

Op dit moment haalt Scotch & Soda pakweg de helft van de omzet uit verkopen aan andere detaillisten, aldus het FD. Het kledingmerk werd in 1985 opgericht en heeft nu wereldwijd meer dan 150 eigen winkels en ruim 8000 andere verkooppunten, waaronder de Bijenkorf.

Het merk begon met een mannenlijn, in 2008 kwam daar de jongenslijn Scotch Shrunk bij, in 2010 de vrouwenlijn Maison Scotch en in 2011 het meisjesmerk Scotch R'Belle. Eigenaar Sun Capital kocht in 2011 niet alleen Scotch & Soda maar ook het inmiddels failliete V&D. Het heeft de reputatie vaker bedrijven failliet te laten gaan, zo meldde The Wall Street Journal destijds.