Business

Zorgpersoneel is administratie zat en kiest voor bestaan als zzp'er

09 juli 2018 13:42 Aangepast: 09 juli 2018 13:43
Beeld © Archieffoto ANP

Er komen steeds meer zzp'ers in de zorg. Dat heeft deels te maken met het personeelstekort en de wens om flexibel te werken, maar er zijn ook negatieve drijfveren, veel oudere werknemers zijn de administratieve lasten zat.

In 2013 hadden ruim 80.000 Nederlanders zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven als zelfstandige in de zorg. Dit jaar is dat 121.000, zo blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd.

Vooral verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen en medewerkers in de thuiszorg en kinderopvang werken vaker als zelfstandigen. De zzp'ers maken zo’n 10 procent uit van het totale aantal medewerkers in de zorg.

Administratieve last

De grootste groep zelfstandigen bestaat volgens Trouw uit oudere generaties die een negatieve drijfveer hebben: zij zijn de administratieve lasten zat. Als zzp’er zouden zij meer tijd kunnen besteden aan echte zorgtaken in plaats van papierwerk.

Ook kiest een groeiende groep mensen volgens de krant voor een zelfstandig bestaan, omdat daarmee meer wordt verdiend dan in loondienst. Bovendien willen vooral jongeren vaker een flexibele baan, die rekening houdt met drukke agenda’s.

Personeelstekort

Daarbij kiezen zorginstanties vaker voor werken met zelfstandigen, omdat vacatures lastig zijn op te vullen. Veel bedrijven kampen met personeelstekorten.

Eerder meldde het UWV al dat het aantal vacatures in de zorg waar geen geschikte kandidaat voor is te vinden hard groeit. Bij zorginstellingen had de helft vorig jaar problemen om vacatures in te vullen.

Zwaardere last

Zzp'ers inhuren heeft nadelen. Niet alleen is het voor bedrijven duurder om zelfstandigen in te huren. Volgens de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN worden 'gewone werknemers' zwaarder belast.

Dit komt omdat zzp’ers meer regie kunnen uitoefenen over hun werkschema en bijvoorbeeld minder nachtdiensten draaien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van