Ga naar de inhoud
Business

Hulp Fries pompbedrijf niet meer nodig bij reddingsactie Thaise grot

De reddingsoperatie wordt vandaag voortgezet. Beeld © EPA

De hulp van pompbedrijf Van Heck uit Noordwolde bij de redding van de Thaise voetballertjes is niet meer nodig. De directeur van het bedrijf was al in Thailand om te assisteren toen duikers een aantal jongens wisten te bevrijden.

De reddingsoperatie voorloopt zo voorspoedig, dat de Thaise gouverneur en zijn technische team ervan overtuigd zijn dat het ook met de andere kinderen gaat lukken, laat een medewerker het Dagblad van het Noorden weten. "Dat is natuurlijk hartstikke mooi nieuws." 

Het bedrijf heeft kleine en krachtige hydraulische pompen. Directeur Jeroen van Heck reisde vorige week af naar Thailand om daar de boel te verkennen. Hij onderhield nauw contact met het Thaise ministerie. 

Reddingsoperatie in gang 

"De technische mensen ter plekke zijn ervan overtuigd dat met onze equipment die grot leeggepompt kan worden. Ik ga nu met ze kijken hoe we dat het beste aanpakken en wat we in moeten vliegen", zei hij voor vertrek tegen RTL Nieuws.

De oplossing die het bedrijf had uitgedokterd, is een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water.

Miniatuurvoorbeeld

Medewerkers van het Friese pompbedrijf Van Heck aan het werk. (Foto: RTL Nieuws)

Twee medewerkers zouden gisterenavond naar Thailand vliegen. Hun taxi naar Schiphol maakte rechtsomkeert, toen bleek dat duikers inmiddels vier jongens wisten te bevrijden. Die zetten zij hun reddingsoperatie voort.

Leegpompen was plan B

Het was van tevoren al duidelijk dat Van Heck-medewerkers alleen in actie zouden komen wanneer het de duikers niet lukte om de kinderen te bevrijden, aldus het Dagblad van het Noorden. Eerder gaf een medewerker van het Friese bedrijf al aan dat hij hoopte dat dit plan B niet nodig zou zijn.

De pompen van het bedrijf van Heck worden overal ter wereld ingezet bij calamiteiten. Zo werden in 2014 vijf grote pompen ingezet in het Engelse Somerset, waar toen sprake was van enorme overstromingen. 'De grootste mobiele pompoperatie allertijden', noemde directeur Van Heck dat toen.