Ga naar de inhoud
Business

Fintech-reus Adyen heeft al maanden een 'ouderwetse' bankvergunning

Ceo Pieter van der Does van Adyen.

De Nederlandse mobiele betalingsverwerker Adyen blijkt al op 22 april een bankvergunning te hebben gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Het fintech-bedrijf deed dat in alle stilte.

Dat bevestigt oprichter en ceo ​Pieter van der Does aan Het Financieele Dagblad

Een bankvergunning is een voorwaarde voor een financiële instelling die bancaire diensten uitvoert. Als fintech-speler opereerde Adyen tot april onder de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD). Maar met de op 22 april verkregen vergunning valt het nu dus onder het traditionele toezicht van DNB.

Vertragingen voorkomen

De bankvergunning moet ervoor zorgen dat het betaalproces van de klanten van Adyen soepeler verloopt, zegt Van der Does. Hij wil niet langer afhankelijk zijn van de snelheid van de bank bij het uitbetalen en voorfinancieren van afrekeningen. Dat leverde vaak vertragingen op voor Adyen, dat voortaan het hele betaalproces in eigen hand heeft.

Maandag werd bekend dat ook fintechreus Klarna een traditionele bankvergunning heeft bemachtigd. Daarmee vallen de twee grootste fintechbedrijven van Europa nu allebei onder het strenge toezicht van centrale banken. Overigens gaat Adyen zich in tegenstelling tot Klarna niet op de consumentenmarkt begeven, benadrukt Van der Does.