Business

Zorgondernemer Loek Winter mag zijn eigen zus niet ontslaan

22 juni 2018 12:24 Aangepast: 25 juni 2018 15:54
Beeld © ANP

Loek Winter, de bekendste zorgondernemer van Nederland, heeft zijn zus Jacqueline op 'onaanvaardbare' wijze proberen te ontslaan als vestigingsdirectrice van zorgbedrijf DC Klinieken. De rechter heeft daar een stokje voor gestoken.

Winters commerciële zorginstelling blijkt al sinds 2016 te proberen van de directrice af te komen. Als DC Klinieken de zus van de eigenaar niet laat terugkeren, moet het bedrijf haar van de rechter een dwangsom van maximaal een half miljoen betalen.

Landelijke keten

DC Klinieken is een landelijke keten met vijftien commerciële diagnostische centra en een omzet van 49 miljoen euro. De onderneming is in 1995 opgezet door ex-radioloog Loek Winter. De zorgondernemer bezit ook onder meer het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad en het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.

Winters zus Jacqueline was sinds de oprichting in 2006 directeur en mede-aandeelhoudster van de vestiging van DC Klinieken in Maastricht. Eind 2015 verkocht zij haar aandelen voor 250.000 euro aan de onderneming. Haar baan zou gegarandeerd blijven.

Functie vervallen

Vier maanden later plaatste DC Klinieken een locatiemanager op de vestiging, waardoor de directeursfunctie van de zus zou vervallen. Wel bood het bedrijf haar aanvankelijk een nieuwe functie aan; die van directeur business development. Op 23 mei 2016 bleek de onderneming van haar broer plotseling echter helemaal van haar af te willen.

Uit verschillende mails, apps en gesprekken tussen hen blijkt dat DC-eigenaar Loek Winter zelf ook aandrong op het vertrek van zijn inmiddels 59-jarige zus. Omdat zij echter weigerde afscheid te nemen, stapte het zorgbedrijf naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te kunnen ontbinden.

Verwijtbaar handelen

In die juridische procedure trok DC Klinieken keihard van leer. Volgens het zorgbedrijf moest Jacqueline Winter weg omdat zij ernstig verwijtbaar zou hebben gehandeld.

Zo zou zij een angstcultuur hebben gecreëerd, fouten hebben gemaakt bij een bezoek van de inspectie, een medewerker voor privéwerkzaamheden hebben gebruikt en geweigerd akkoord te gaan met bemiddeling.

De rechtbank in Maastricht maakt echter gehakt van DC Klinieken. Volgens de kantonrechter slaagt de onderneming er op geen enkel punt in de verwijten te onderbouwen. "Van verwijtbaar handelen, laat staan ernstig verwijtbaar handelen, is geen sprake", aldus de rechter.

Onaanvaardbaar

Het handelen van DC Klinieken keurt de kantonrechter echter wel op veel punten af. Met name het feit dat het zorgbedrijf veel verwijten pas op het moment van de gang naar de rechter op tafel legde terwijl die nooit eerder met de zus waren besproken, noemt de rechter tot drie keer toe 'onaanvaardbaar'.

Ook zegt de kantonrechter nog steeds niet te begrijpen waarom DC Klinieken opeens de draai maakte van het aanbieden van een nieuwe functie naar een gedwongen vertrek.

Dwangsom

DC Klinieken moet Jacqueline Winter daarom terugnemen, in de functie van directeur business development. Als de zorgonderneming dat niet doet, moet ze haar een dwangsom van 2500 euro per dag betalen met een maximum van 500.000 euro. Ook moet het bedrijf haar ruim 90.000 euro aan achterstallige bonussen uitbetalen.

Jacqueline Winters advocate Karina Lemmens is tevreden met het vonnis. "De kantonrechter heeft heel serieus naar dit geval gekeken. Meestal zijn zulk soort uitspreken niet zo uitgebreid." Volgens de advocate is de directrice momenteel met DC Klinieken 'in overleg hoe de functie zal worden ingevuld'. Jacqueline Winter was onbereikbaar voor commentaar.

Schadevergoeding

Of zij eventueel ook akkoord zal gaan met een afkoopsom, kan haar advocate niet zeggen. Tijdens de rechtszaak eiste Jacqueline Winter een schadevergoeding van 1,3 miljoen euro en een transitievergoeding van 140.000 euro, als de rechter zou oordelen de arbeidsovereenkomst wél moest worden ontbonden.

Woordvoerder Arnold Koeling van DC Klinieken kan niet zeggen of het zorgbedrijf overweegt om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. "Momenteel voeren wij een constructief gesprek met mevrouw Winter over haar toekomstige positie."

Hij kan niet verklaren waarom het bedrijf op zo'n harde manier probeerde om van de zus van de oprichter af te komen. "Dat er een familieband is, is niet relevant. Dit is puur een zakelijke aangelegenheid. Wij zijn een snelgroeiend bedrijf, waarin functies ontstaan en verdwijnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van