Yogabedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond. In vijf jaar tijd is het aantal yoga-ondernemingen met 124 procent gestegen. Yogadocente Claudia van der Tier begon in 2015 haar eigen school. "Veel mensen zijn overprikkeld, yoga helpt mijn leerlingen tot rust te komen."
Geld verdienen met de downward facing dog, warrior one en de pigeon pose. Steeds meer Nederlanders wagen het erop.
In 2013 waren er nog 2849 bedrijfjes die zich bezighielden met yoga. Nu zijn dat er 6374. Dat blijkt uit cijfers die RTL Z heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel.
Vooral zzp'ers
Het gaat met name om zzp'ers: 5875 van de yogabedrijfjes zijn eenmanszaken, waarschijnlijk voor een flink deel yogadocenten. Dat waren er vijf jaar geleden nog 2555, wat neerkomt op een stijging van 130 procent.
De toename komt niet helemaal uit de lucht vallen. Yoga is populairder dan ooit, bleek vorig jaar uit cijfers van Vereniging Yogadocenten Nederland. 800.000 Nederlanders staan regelmatig op het matje.
'Yoga helpt'
Ondernemer en yogadocente Claudia van der Tier kan erover meepraten. In 2015 begon ze haar eigen yogastudio Glow in Haarlem.
"Mensen doen aan yoga omdat het werkt," vertelt ze. "Zeker in deze tijd. Mensen zijn overprikkeld, zijn veel met werk bezig, krijgen elke keer pingeltjes op hun telefoon en hebben geen tijd meer voor zichzelf. Yoga helpt je tot rust te komen. Omdat je bewust fysiek beweegt en ademhaalt."
Dat yoga 'werkt', wordt ook bevestigd door de wetenschap. Verschillende studies tonen aan dat het beoefenen van yoga zowel fysiek als mentaal een positieve invloed heeft.
Grote stap naar eigen school
Het ondernemen bevalt Van der Tier hartstikke goed: "Het is onwijs leuk om zelf een plek te creëren, docenten te kiezen en een programma op te zetten waar mensen gelukkig van worden."
Claudia van der Tier tijdens een les in haar studio in Haarlem.
Spannend was het wel: de stap richting een eigen yogaschool. Voor 2015 gaf Van der Tier nog les in diverse plaatsen bij yogascholen van anderen. Maar op een gegeven moment wilde ze dat niet meer.
"Op de langetermijn leek het me niet meer fijn om van les naar les te gaan. Ik wilde een vaste plek. De stijl waarin ik les geef was er nog niet in Haarlem, dus ben ik daar begonnen met een eigen school."
Studio op A-locatie
Ze begon in een kleine studio in Haarlem. En toen het goed ging, betrok ze een grotere studio op een A-locatie in het centrum. Een spannende keuze, want de huurprijs werd daarmee ook een stuk hoger.
Toch gaat het financieel voorspoedig, zegt Van der Tier. Ze wil wel door blijven groeien, om voorbereid te kunnen zijn op slechtere tijden. "Je weet nooit wat er gebeurt met de economie."
Liever geen grote keten
Sommige yogaondernemingen groeien door naar andere locaties, zoals Yoga Delight, dat in Amsterdam en Den Haag zit, of het Limburgse Yogaplace. Maar een grote yogaketen worden ziet Van der Tier niet zitten.
"Ik vind het leuk om ook nog steeds les te kunnen geven. Als ik nog een school open ben ik nog meer aan het managen. Bovendien vind ik het ook fijn dat ik dit allemaal zelf doe, zonder investeerder of marketingteam. Ik denk dat mensen het persoonlijke waarderen, zeker in deze tijd."