Ga naar de inhoud
Business

Telegraaf-kopstuk gedupeerd door failliet WakaWaka

Guus van Puijenbroek (r) bij de aandeelhoudersvergadering van TMG. Beeld © ANP

Een van de gedupeerde investeerders in het faillissement van de duurzame zaklampmaker WakaWaka blijkt Guus van Puijenbroek, telg van de Brabantse familie achter de Telegraaf Media Groep.

WakaWaka, in 2013 opgericht door ondernemers Maurits Groen en Camille van Gestel, verkoopt zaklampen en powerbanks die opgeladen kunnen worden door zonne-energie. De omzet van het duurzame bedrijf groeide tot bijna 5 miljoen in 2017.

Faillissement

Eerder deze week ging de duurzame onderneming echter failliet. Curator Karel Willemse werkt met de oprichters aan een doorstart. "Er zijn enkele kandidaten, maar wij willen wel dat het sociale en duurzame karakter bewaard blijft", zegt Van Gestel.

Omdat WakaWaka afgelopen jaren nog geen winst maakte, moest de groei van de onderneming worden gefinancierd met geld van investeerders. Dat werd onder meer opgehaald via crowdfunding, waarbij veel particuliere beleggers vaak relatief kleine bedragen inleggen.

Investeerder Van Puijenbroek

Maar er waren ook grotere investeerders, die substantiële sommen aan WakaWaka leenden. Tot die investeerders behoorden Guus van Puijenbroek en zijn vrouw Astrid Leyssens, blijkt nu.

De 42-jarige Guus van Puijenbroek is telg van de bekende zakenfamilie, die al decennialang een groot belang in de Telegraaf Media Groep (TMG) bezit. Met een geschat vermogen van 275 miljoen euro staat zij op de 37ste plaats in de Quote-lijst van de 50 rijkste Nederlandse families.

Als grootaandeelhouder en commissaris van TMG was Van Puijenbroek vorig jaar een van de architecten achter de verkoop van TMG aan de Belgische uitgever Mediahuis. De familie bleef ook na de overname een flink belang houden in de combinatie.

Lening van kwart miljoen

Guus van Puijenbroek blijkt nu ook te investeren in duurzame bedrijven. In september 2015 leenden hij en zijn vrouw een kwart miljoen euro aan WakaWaka, tegen een rente van 5 procent per jaar. De lening zou in september van dit jaar aflopen.

Eind maart werd een deel van die lening, namelijk 100.000 euro, omgezet in aandelen. Dat betekent dat WakaWaka dat geld niet meer hoefde terug te betalen. In ruil kregen van Puijenbroek en zijn vrouw bijna 29.000 aandelen, goed voor een belang van 2,65 procent.

'Groen hart'

Van Puijenbroek was zelf onbereikbaar voor een toelichting. Maar WakaWaka-oprichter Van Gestel bevestigt de betrokkenheid van de krantenmagnaat. "Hij heeft deze investering als privépersoon gedaan. Het staat helemaal los van TMG. Guus heeft een zeer groen hart."

Dat Van Puijenbroek echter ook een slimme investeerder is, blijkt wel uit de zekerheid die hij voor het resterende deel van de lening wist te versieren. Voor de resterende anderhalve ton kreeg het echtpaar namelijk 3000 WakaWaka zaklampen en powerbanks in onderpand.

Scheur in de broek

Met het faillissement lopen de Van Puijenbroeks een flinke scheur in de broek op. Zij kunnen in elk geval fluiten naar de uitgeleende ton die onlangs werd omgewisseld in aandelen in WakaWaka. Die zijn door het bankroet waardeloos geworden.

Dankzij het onderpand voor de lening kunnen zij met een beetje mazzel straks wel duizenden WakaWaka-producten in hun garage in het Belgische Turnhout zetten.

Onderpand

Het is nog wel even de vraag of curator Willemse geen vraagtekens zet bij het onderpand. Als dat eind maart bij de conversie naar aandelen werd gekregen, zit dat namelijk wel zeer dicht op het bankroet. Curatoren kunnen dergelijke transacties terugdraaien, als ze te dicht op een faillissement plaatsvonden.

Volgens WakaWaka-oprichter Van Gestel gold het onderpand echter ook al voor de oorspronkelijke lening uit 2015. Of het failliete bedrijf de duizenden zaklampen en powerbanks ook daadwerkelijk kan afleveren bij Van Puijenbroek? "Over de levering van dat onderpand zijn we in gesprek met de curator."