Ga naar de inhoud
Business

Overname in speciaalbierland: Bier&Co lijft concurrent Roerbrouw in

Poosten op de overname in café de Wildeman in Amsterdam. Beeld © Bier&Co, Gaius Voûte (links)

Speciaalbiergroothandel Bier&Co neemt zijn Roermondse concurrent Roerbrouw over. Het bedrijf voegt daarmee onder meer het Duitse biermerk Jever toe aan zijn assortiment.

Een mooie stap nu de vraag naar ambachtelijk gebrouwen bieren blijft stijgen, vindt Bier&Co. "De toenemende interesse van bierliefhebbers voor authentieke bieren maakt dat wij alert zijn op mogelijkheden om ons portfolio te versterken", zegt ceo Gaius Voûte. Het overnamebedrag is niet bekengemaakt.

Waar je een paar jaar terug nog vooral kratten pils kon halen bij je lokale super, puilt het assortiment nu uit met dure biertjes die per stuk verkocht worden, constateerde RTL Z eerder. "Het is niet meer gieten, maar genieten."

Dortmunder Actien Brauerei

Roerbrouw begon tachtig jaar geleden met de import van pils van de Dortmunder Actien Brauerei. Dat was eerst bestemd voor de verkoop in het eigen hotel. Later kwamen er ook andere merken bij en werd de distributie groter aangepakt.

Door de overname van Bier&Co komen de bieren van Roerbrouw in horeca en slijterijen door het hele land. De groothandel, met vestigingen in onder meer Groningen, Amsterdam en Rotterdam, heeft meer dan 250 speciaalbieren in het assortiment, waaronder Baxbier, Brouwerij Kees en Dupont.

Buitenkansje: Jever

Bier&Co bierkenner Rick Kempen noemt de overname in gesprek met RTL Z een 'buitenkansje'. "Vooral vanwege Jever, een bier uit West-Friesland in Duitsland. Het is populair bij veel liefhebbers in onder meer Groningen."

Volgens de connaisseur kan in principe elke groothandel elk bier verkopen, maar omdat er vaak exclusieve afspraken worden gemaakt tussen brouwers en handelaren is een overname interessant. Het voegt namen en netwerk toe aan het assortiment. "We blijven doen wat Roerbrouw al deed, we hopen het alleen op meer plekken weg te zetten."

Speciale pils

Bier&Co richt zich specifiek op speciaalbieren, maar heeft ook pils die 'uitblinkt in smaak'. "Jever is er ook zo een, dat is een heel andere categorie dan Heineken of Grolsch. Dat waarderen onze klanten ook", weet Kempen. Dat zijn veel horecabedrijven, maar bijvoorbeeld ook Jumbo of Gall & Gall.

Omdat Bier&Co zich alleen richt op de meer speciale bieren, is de handel lang niet zo groot als de AB Inbev's van deze wereld. Maar doordat het mede gebruikmaakt van tussenhandelaren is er wel landelijke dekking.  "We zijn ook meer dan alleen een groothandel, we verzorgen ook een deel van de marketing voor het bier."