Ga naar de inhoud
Business

Minder kleding, meer meubels: omzet detailhandel groeit minder hard

Rondsnuffelen in een meubelzaak in Waalwijk. Beeld © ANP

Supermarkten, meubelwinkels en drogisterijen deden het eerste kwartaal van dit jaar wederom goede zaken. Kleding, elektronica en speelgoed werden minder goed verkocht. Hoewel de detailhandel nog altiijd groeit qua omzet, gaat die groei wel minder hard.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet van de detailhandel steeg de eerste maanden van dit jaar met 2,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet in de branche groeit nu al zeventien kwartalen op een rij.

Vooral het laatste kwartaal van 2016 en heel 2017 kenden hoge groeicijfers. De hoogste omzetgroei werd bereikt in het derde kwartaal van 2017 toen de omzet met bijna 5 procent steeg. De omzetstijging in het eerste kwartaal van 2018 is de laagste toename op kwartaalbasis sinds het derde kwartaal van 2016.

Omzetdaling speelgoedwinkels

Waar supermarkten (een stijging van 2,5 procent), drogisterijen (4,8 procent) en meubelverkopers (4,8 procent) groeiden, werden kleding, elektronica en speelgoed minder goed verkocht. 

Speelgoedwinkels zagen hun omzet dalen met 13 procent, winkels in schoenen en lederwaren met 9,2 procent en kledingwinkels met 1,3 procent. Verkopen via internet stegen afgelopen kwartaal met 21,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Fysieke winkels die daarnaast ook online verkopen zagen een online groeit van 25,8 procent. 

Meer op rtlz.nl: