ABN AMRO investeert 10 miljoen euro in start-ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten.
De start-ups moeten wel al enig bestaansrecht hebben. Alleen bedrijven die al een product hebben gelanceerd en zich inmiddels in de groeifase bevinden komen in aanmerking.
De gemiddelde investering zal zo tussen de 250.000 en 1,5 miljoen euro bedragen. Frank Verkerk, directeur digital banking: "Door te investeren in deze bedrijven kan ABN AMRO de kennis, technologie en innovatiekracht van deze bedrijven benutten om haar klanten nog beter te bedienen. De start-ups kunnen op hun beurt profiteren van onze ervaring, expertise en netwerk van investeerders. En hun afzetmarkt wordt groter doordat ze ook onze klanten bereiken."
ABN AMRO verwacht op korte termijn de eerste investering te doen.
Een gewaarschuwde bank telt voor twee
McKinsey waarschuwde onlangs dat retailbanken 20-60% van hun winst kwijt kunnen raken als ze niet snel reageren op nieuwe, disruptieve bedrijven. Volgens het consultancybedrijf zijn er zo’n 12.000 fintech start-ups die aan de verdienmodellen van banken proberen te knagen.
ABN AMRO is zeker niet de eerste bank die zich op zogenaamde ‘fintech’ start-ups richt. Zo is ING onlangs een accelerator gestart. ING zorgt voor de eerste funding tot 50.000 euro, advies en een werkplek in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Het Zwitserse UBS gaat nog een stap verder en sleutelt aan een transactiesysteem dat op basis van bitcointechnologie moet gaan werken.
Ook banken als Santander en Deutsche Bank kijken naar deze zogenaamde blockchaintechnolgie
Toekomstmakers dook eerder al in de toekomst van betalen, kredietverlening en de adviesrol van banken die steeds meer onder druk komen te staan. De uitzending kan je hier terug zien.