Sommige fintechondernemers klagen steen en been over de Nederlandse toezichthouders. Nieuwe toetreders hebben het lastig, zo stellen ze. 'Onzin', stelt Marleen Evertsz, oprichter van nieuwe beurs Nx Change. De AFM bijvoorbeeld, is juist veel relaxter geworden.
Zeven jaar geleden stond Evertsz nog aan de wieg van de goudstartup GoldRepublic: ze wilde fysiek goud online verhandelen. Maar daar zaten de toezichthouders niet op te wachten. Alles ging moeilijk en duurde lang. "In die tijd was er geen welwillendheid om mee te denken met ons." Uiteindelijk kwam het allemaal, weliswaar moeizaam, rond.
Euronext meets crowdfunding
Hoe anders ging afgelopen jaar het met haar nieuwe startup: de beurs Nx’Change. Een soort Euronext meets crowdfundingplatform. Een nieuwe speler dus, met een redelijk uniek businessmodel. Kleine bedrijven die genoteerd staan bij deze nieuwe beurs kunnen direct bij hun community geld ophalen. De beurs is met name bedoeld voor bedrijven met een betrokken (en eventueel maatschappelijk geëngageerde) achterban. De eerste notering van Nx Change is Fastned, dat binnen vijf weken drie miljoen euro binnenhaalde.
Nx’Change heeft ook een 'social'-component toegevoegd aan het platform: een forum waarbinnen de beleggers kunnen publiceren en vragen kunnen stelen aan het bedrijf. Klinkt als crowdfunding? Toch niet helemaal. Bij crowdfundingplatforms kun je alleen kopen en niet doorverkopen, dat kan bij Evertsz' beurs wel.
Met open armen ontvangen door de AFM
Een nieuwe speler dus, die toch even anders is dan de anderen. Maar de toezichthouder ging er niet echt van zweten. Met haar nieuwe startup ging Evertsz langs bij DNB en de voor haar belangrijkste toezichthouder, de AFM. Met name die laatste ontving haar met open armen; de hakken in het zand van zeven jaar terug leken verdwenen als sneeuw voor de zon.
Hoe dat komt? "Het is natuurlijk gissen, maar ik denk wel dat het te maken heeft met Merel van Vroonhoven, die sinds 2014 aan het roer staat van de AFM. Volgens mij heeft zij een heel andere blik op vernieuwing binnen de sector dan haar voorganger." Evertsz klopte in juli 2015 aan voor een vergunning, in april 2016 was het rond. 'Ongelooflijk snel' voor zo'n proces, stelt Evertsz.
'Elke gek' kan geld ophalen?
Hoe het dan toch komt dat andere fintechondernemingen worstelen met de toezichthouders? "Kijk, de toezichthouders moet je zien als politieagenten. Zolang je je aan de wet houdt is er niet zo veel aan de hand, willen ze wel meedenken. Het blijft natuurlijk complex en je komt echt wel moeilijke punten tegen, maar daar kom je prima doorheen."
De AFM maakte zich bij Nx'Change bijvoorbeeld zorgen over hoe makkelijk het was voor 'elke gek' om geld op te halen en of beleggers de risico's wel goed in de gaten houden. Maar daar zijn Evertsz en de AFM wel uitgekomen. "Wij hadden onze documenten goed op orde, hadden kennis over de wet in huis gehaald; dan loopt het allemaal goed. Maar ga je de grenzen van de wet op zoeken of je probeert 'm te slim af te zijn, ja dan wordt het veel moeilijker." DNB is ook wel een moeilijkere toezichthouder om tegenover je te hebben, geeft Evertsz toe.
Precedent
Heel even steigerde de AFM nog, aan het eind van het proces. "Want ze wisten: als we dit goedkeuren scheppen we een precedent." Maar de toezichthouder kwam netjes binnen de geplande tijd over de brug. Evertsz is optimistisch over de door haar gesignaleerde U-turn in Nederland. "Ze willen meedenken met nieuwe initiatieven en dat zie je terug."