Business

Startup Dobbi haalt je vuile was op en brengt het schoon weer thuis

23 mei 2018 15:06 Aangepast: 24 mei 2018 11:36
PostNL zorgt voor het vervoer van de was. Beeld © Dobbi

De nieuwe Nederlandse startup Dobbi komt de vuile was thuis bij je ophalen zodat je nooit meer zelf je wasjes hoeft te draaien, strijken en vouwen. PostNL en Henkel zijn als investeerders ingestapt.

Net als je denkt dat in iedere branche wel een disruptor actief is, duikt er toch weer een startup op die met een ogenschijnlijk simpel businessmodel de markt wil opschudden. Althans, dat is wat de mannen van Dobbi willen gaan doen.

Succesvolle pilot

Ondernemers Ruben van Pelt en Maurits Tiethoff waren allebei al langer actief in de stomerijbranche. Vorig jaar begon Tiethoff een pilot met PostNL om stomerijgoed thuis op te halen en te bezorgen. "Ik zag innovatie in de was- en stomerijbranche. Dat bleek zo succesvol dat het leidde tot deze investering."

Met Henkel, bekend van wasmiddelmerken als Persil en Witte Reus, aan boord wil Dobbi ook de strijd aangaan met de ouderwetse wasserettes en de wasmachine thuis. Hoeveel er is geïnvesteerd willen ze niet zeggen.

Tiethoff gaat er niet vanuit dat iedereen wekelijks zijn wasjes doet via de app van Dobbi, maar ziet genoeg mogelijkheden. "Als je wasmachine kapot is. Of als je terugkomt van vakantie." Bij stomen en strijken betaal je per artikel. Wie gebruikmaakt van alleen wassen en vouwen betaalt een kiloprijs.

Overigens bestaan er al jaren bedrijven die je was komen ophalen en thuisbezorgen. Deze mikken vooral op thuiszorg. Dobbi mikt met zijn app op een veel jongere doelgroep. Het heeft geen eigen wasserettes en stomerijen, maar maakt gebruik van bestaande.

Ideaal voor drukke millennial

ING’s retaildeskundige Dirk Mulder is enthousiast en ziet wel markt voor dit soort startups. "De millennials zitten in tijdnood. Werk, een druk sociaal leven. Ze hebben eigenlijk geen tijd om boodschappen te doen en al helemaal niet om de was te doen."

Daarnaast past het volgens Mulder in de trend van diensten gebruiken in plaats van spullen bezitten. Waarom heb je als eenpersoonshuishouden een wasmachine nodig, vraagt hij zich af. In kleine appartementen zijn een wasmachine en droogrek sowieso niet ideaal.

Nog meer PostNL-busjes

Toch heeft hij wel een punt van kritiek. "Als PostNL de was komt ophalen en thuisbrengen zijn er wel weer twee vervoersbewegingen nodig. In een tijd van maatschappelijk verantwoorde ondernemen kun je je afvragen hoe gewenst dat is."

Je hoeft niet bang te zijn dat je schone onderbroeken, jurkjes en smokings straks tussen de pakketjes van Bol.com en AliExpress liggen. PostNL gebruikt een apart netwerk om de was te bezorgen. "We hebben zelfs een manier gevonden om kleding hangend te vervoeren", vertelt Tiethoff.

Met de investeringen wil Dobbi opschalen. Nu is de dienst beschikbaar in 'Groot-Amsterdam', waarmee hij doelt op het gebied tussen Hoorn en Hoofddorp. Binnen twaalf maanden kan heel Nederland gebruikmaken van de online wasserette en stomerij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van