Ga naar de inhoud
Business

Doorstart tentenbouwer G3, redding festivalseizoen nog onzeker

Beeld © ANP

Het failliete G3 Presents, dat tenten bouwt voor tientallen festivals in Europa, krijgt een doorstart onder de vleugels van de kleinere concurrent CampSolutions. Daarmee is nog niet zeker dat de duizenden festivalgangers die een tent van G3 hebben gehuurd opgelucht adem kunnen halen.

G3 verzorgt de tijdelijke accommodatie voor zo'n 30 Europese popfestivals en dancefeesten. In Nederland levert het bedrijf onder meer aan Pinkpop, Mysteryland, Defqon1 en Amsterdam Open Air; in België bijvoorbeeld aan Rock Werchter en Tomorrowland.

G3 zet huurtenten neer voor bezoekers en personeel, maar levert ook tenten met festivallogo's die bezoekers kunnen kopen. De afgelopen jaren ontwikkelde het bedrijf bovendien steeds luxere accommodaties als cabines en containers, die eenvoudig uitvouwen tot volwaardige hotelkamers.   

Plotsklaps failliet

Begin deze maand ging G3 plotsklaps failliet, later gevolgd door een ander deel van het bedrijf. Curator Nils Reerink kreeg de taak om te kijken of het festivalseizoen via een doorstart van het bedrijf kon worden gered.

Het faillissement had, vlak voor de start van het festivalseizoen, niet slechter getimed kunnen zijn. Veel festivalbezoekers hebben hun accommodatie al geboekt, en moesten afgelopen weken afwachten of zij daadwerkelijk hun tenten krijgen. Afgelopen weken konden veel festivals de precieze consequenties van het faillissement voor hun bezoekers niet inschatten.

Doorstart

Met de doorstart zijn niet alle zorgen voorbij. Campsolutions neemt namelijk de inboedel en de accommodaties over, maar doet geen toezeggingen over het nakomen van alle contracten. De nieuwe eigenaar zegt in een verklaring 'alles in het werk te willen stellen om via nieuwe overeenkomsten alsnog campings te realiseren bij de gedupeerde festivals'.

Woordvoerder Peter Pors van CampSolutions bevestigt dat de nieuwe eigenaar de contracten niet overneemt. "De afspraken die G3 maakte met de festivals, zijn door het faillissement komen te vervallen. Daarover moet opnieuw worden onderhandeld. De financiële consequenties zullen van festival tot festival verschillen." Mogelijk dus, dat er in bepaalde gevallen geld bij moet.

David koopt Goliath

Campsolutions uit Empe bij Apeldoorn werd in 2008 door Wouter Leuven opgericht als Rent-an-Army-Tent, dat legertenten verhuurde. "Wij zijn heel kleinschalig begonnen. Later zijn wij campings bij festivals gaan verzorgen en hebben dat steeds verder uitgebouwd", aldus Leuven. "Wij doen het net even anders dan de concurrentie, met veel aandacht voor de sfeer en de uitstraling."

Hoewel Campsolutions inmiddels campings op bekende festivals als Lowlands en Rock Werchter verzorgt, is het bedrijf veel kleiner dan G3. "Het is een beetje het verhaal van David en Goliath. Dat is ook de reden dat wij de verplichtingen van G3 niet konden overnemen. Wij moeten het wel waar kunnen maken. Komende weken gaan wij kijken of we de festivals uit de brand kunnen helpen, en tegen welke voorwaarden."

Huurdeel doorgestart

Navraag bij de curator leert overigens dat voorlopig alleen het huurbedrijf van G3 wordt doorgezet. "Ik had gehoopt het bedrijf als geheel te kunnen doorstarten, maar de verkoop van tenten en slaapzakken met logo's is toch een andere tak van sport", aldus Reerink. De curator hoopt binnenkort ook een koper te vinden voor het verkoopdeel.  

Oprichter Chris Dijk van G3 wil geen commentaar op de doorstart geven.

Dit is een artikel van