Ga naar de inhoud
Business

In de etalage: eigenaar Action wil deel van de winkelketen verkopen

Eén van de meer dan 300 Action-filialen. Beeld © ANP

De Britse investeringsmaatschappij 3i wil volgend jaar een deel van zijn belang in de succesvolle discountwinkel Action verkopen. Reden: een deel van de kapitaalverschaffers van het investeringsfonds wil cashen.

November vorig jaar liet 3i nog weten dat het niet van plan was om een deel van de aandelen te verkopen. "We hebben geen kortetermijnplannen, niets in de komende twaalf maanden", zei bestuursvoorzitter Simon Borrows destijds tegen persbureau Reuters.  

Maar tijdens een presentatie gisteren suggereerde de topman dat verkoop toch aanstaande is. Een woordvoerder bevestigde de plannen voor de verkoop van een deel van de aandelen, zo meldt Het Financieele Dagblad.

'Indrukwekkende groei'

3i bezit 80 procent van de aandelen in het Nederlandse Action en investeert als sinds 2011 in de keten. Maar ruim een derde van het belang van 3i is in handen van een fonds van geldschieters, dat door 3i wordt beheerd. Zij verschaften in 2006 voor tien jaar kapitaal en verlengden dat uiteindelijk met drie jaar. Volgend jaar willen de geldschieters echt hun geld terugzien, meldt de krant.

De winkelketen is de grootste bezitting van 3i. Het waardeert Action op meer dan 5,2 miljard euro, zo blijkt uit de cijfers over het gebroken boekjaar.

De groei zit er bij de keten ook flink in. Afgelopen jaar opende Action 243 nieuwe winkels en heeft er nu meer dan 1100 in zeven verschillende landen. Omzet in 2017: 3,4 miljard euro, 28 procent meer dan het jaar daarvoor. 

Zie ook: Discountwinkels blijven mateloos populair, ook ná de crisis

Volgens 3i heeft de keten een duidelijk businessmodel, consistent format en producten die goedkoop zijn maar ook van goede kwaliteit. Komend jaar staan er nog meer openingen op de planning, waaronder een aantal distributiecentra. Action wil doorgroeien naar 2500 tot 3000 winkels. Goed nieuws voor de fans