Er is nog geen doorstart voor de failliete tentenbouwer G3, die tijdelijke accommodatie bij tientallen popfestivals verzorgt. Integendeel; er is opnieuw een onderdeel van het bedrijf failliet gegaan. Dat bevestigt curator Nils Reerink tegen RTL Z.
G3 levert tenten, cabines en sanitair aan popfestivals en dancefeesten door heel Europa, zoals Pinkpop, Mysteryland, Rock Werchter, Tomorrowland en Roskilde. Het bedrijf bouwt overigens niet de grote festivaltenten, alleen tenten voor accommodatie.
Faillissement
Vorige week meldde RTL Z het faillissement van twee belangrijke dochterbedrijven van G3. Daarbij benadrukte curator Reerink de bedrijven zo snel mogelijk te willen doorstarten, om het festivalseizoen te redden. Oprichter Chris Dijk zei voor een doorstart te mikken op maandag.
Een doorstart is er nog niet. Wel blijkt inmiddels ook het bedrijfsonderdeel G3 Assets failliet te zijn verklaard. Volgens curator Reerink zitten in dat bedrijf de daadwerkelijke tenten en andere producten, die zijn opgeslagen in verschillende magazijnen.
Tenten beschikbaar voor doorstart
Het faillissement van G3 Assets kent voor de curator ook een voordeel. 'Dat betekent namelijk dat die activa nu ook beschikbaar zijn in de failliete boedel' en meegenomen kunnen worden in een doorstart, aldus Reerink. Dat is van belang omdat alle bedrijfjes nauw met elkaar samen hangen.
Reerink noemt het faillissement van G3 'complex', omdat door het bedrijf wordt geleverd aan tientallen festivals in heel Europa. "Voor de kandidaten met interesse in een doorstart is het daardoor lastig om te beoordelen wat daarvoor allemaal nodig is. Sommigen willen doorstarten met een deel van het bedrijf. Maar een volledige doorstart heeft onze voorkeur."
Festivals willen volledig pakket
Wat het faillissement eveneens complex maakt, is dat G3 een koop- en een verhuurtak heeft, legt de curator uit. Festivalbezoekers kunnen een tent huren om in te slapen, maar ook een tent kopen met een logo van het festival erop. Ook daarom is een gedeeltelijke doorstart minder aantrekkelijk. "De festivals willen natuurlijk het volledige pakket dat zij hebben besteld."
Veel festivals wachten de ontwikkelingen af. "Wij zijn in contact met G3, maar omdat er geen aanvullende informatie is, is er nog geen zicht op mogelijke consequenties", aldus de organisatie van het dancefeest Mysteryland, dat in het weekend van 25 en 26 augustus wordt gehouden.
Tenten Defqon1 geleverd
Voor sommige festivals zijn de gevolgen van het faillissement te overzien. Zo laat Claudia Kok van Defqon1 (22-24 juni in Biddinghuizen) weten dat de door dat festival bestelde tenten al zijn geleverd. "Onze bezoekers zullen gewoon voorzien zijn van de door hen geboekte accommodatie."
Woordvoerder Niek Murray van Pinkpop (15-17 juni) benadrukt dat G3 tijdens het festival in Landgraaf geen huurtenten levert, waarin bezoekers kunnen slapen. "Daarvoor werken wij samen met het Belgische Festitent."
Geen roze Pinkpop-tentjes
Wel levert G3 de roze pop-up tentjes met Pinkpop-logo, die bezoekers kunnen kopen. "Toen wij hoorden van het faillissement, zijn wij direct met die verkoop gestopt." Volgens Murray kan Pinkpop de tentjes die al besteld zijn, nog leveren uit de voorraad van vorig jaar.
"Wij komen er dus goed uit, hoewel het vervelend is voor onze contactpersonen. Ook zou een doorstart mooi zijn, omdat we dan meer bezoekers blij maken met die mooie tentjes."