Ga naar de inhoud
Business

Foodfestival organiseren? 'Meer dan je truck parkeren en openklappen'

Beeld © Archieffoto ANP

Met het zomerse weer zijn ook de met foodtrucks gevulde stadsparken weer een vertrouwd beeld in veel grote steden. Want het klinkt ook zo makkelijk, het organiseren van een foodfestival.

"Mensen zien het als: je komt aanrijden met je truck, trekt de handrem aan, gooit de klep open en met een podium erbij ben je klaar", zegt Emile Faulborn (foto inzet) van Four Entertainment, organisator van Festival Trek. Dat opent vandaag de hekken in Rotterdam, om vervolgens nog eens acht Nederlandse steden aan te doen deze zomer. 

 

Miniatuurvoorbeeld

Maar er komt wel wat meer bij kijken, zegt Faulborn. "Je moet een water- en elektriciteitsplan hebben, vergunningen, goede hygiënische voorzieningen omdat de mensen hun handen moeten kunnen wassen", somt hij op. En dan heeft hij het nog niet eens over de veiligheidsmaatregelen. Want hoewel het festival gratis is, staan er wel hekken omheen, 'om het beheersbaar te houden'.

'Zonder promotie red je het niet'

Promotie en blijven innoveren is volgens Faulborn nodig om succesvol te blijven. "Je kunt nog zo'n leuk festival hebben, maar als niemand er vanaf weet, dan red je het niet."

Dat is des te belangrijker omdat Trek geen entreegeld vraagt. "Wij hebben 25.000 à 30.000 bezoekers nodig voor een gezond financieel plaatje, zonder promotie halen we dat niet." Het bedrijf werkt daar onder meer voor samen met tv-zender 24 Kitchen.

 
Miniatuurvoorbeeld

Foodfestival Trek (Foto: Peter Lodder Fotografie)

De inkomsten van het festival komen van de drank. De drankverkoop wordt door Trek verzorgd en is verboden voor de foodtruckeigenaren. Die betalen zelf een vast bedrag om op het festival te mogen staan. Hoe hoog dat is, varieert. Het is onder meer afhankelijk van de grootte van een truck en het aanbod, vertelt Faulborn. Van een bron vernam RTL Z dat het om ongeveer 1000 euro per weekend gaat.

Economische groei

De populariteit van dit soort festivals is te verklaren uit de economische groei van de afgelopen jaren, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. "Mensen hebben het geld in de portemonnee om buiten de deur te eten, daar profiteren foodfestivals ook van." 

 
Miniatuurvoorbeeld

Een foodfestival in Amsterdam. (Archieffoto ANP)

Behalve dat zelfstandige ondernemers daarvan willen profiteren, zijn de festivals ook een kans voor grote bedrijven om hun doelgroep te proberen te bereiken, aldus Geijer.

"Dat is meteen een spagaat voor de organisatoren; wil je een compleet aanbod of doen grote bedrijven afbreuk aan de sfeer?", verwijst hij naar de rel rond Unilever dat stiekem z'n Conimex-curry's verkocht op eetfestival Rollende Keukens.

Passie voor eten

Dat zo veel mensen hun geluk beproeven in deze branche, komt doordat steeds meer mensen betrokken zijn bij eten en drinken en dat zo leuk vinden, dat ze er zelf iets mee willen doen, vertelt zijn collega van ABN Amro Rob Morren.

Daarnaast ziet Morren ook oud-werknemers van grote voedselbedrijven die het zelf proberen. "Ze koppelen daarbij hun kennis van regels en afzetkanalen aan enthousiasme, al hoeft dat geen voorwaarde te zijn voor succes."

Weer

Misschien nog wel de belangrijkste factor voor wel of geen succes: het weer. "Vooral omdat we gratis zijn en mensen bij slecht weer andere plannen maken", vertelt Faulborn. Door de hele zomer door Nederland te trekken, behalve in de vakantieperiode in juli, spreidt Trek het risico van slecht weer. "Als je afhankelijk bent van één weekend, dan wordt de druk te groot, dat kan niet."

"Als het regent, wordt winst maken lastig", beaamt econoom Geijer. "Het is niet vanzelfsprekend dat ieder festival met een positief resultaat afsluit, er zitten ondernemersrisico’s aan."

'Alles moet kloppen'

Sowieso is het moeilijk om winstgevend te zijn met een voedselstartup: "Passie voor een product hebben maakt je nog geen goede ondernemer. Alles moet kloppen. Als je bijvoorbeeld met bederfelijke waren niet goed je inkoop en productie kunt plannen heb je te veel derving en word je nooit winstgevend", legt Morren uit.

Mocht het economisch weer minder gaan, dan worden gelukszoekers en echte ondernemers volgens hem duidelijk van elkaar gescheiden. Hij verwacht dat het aantal kleine producenten van voedsel zeker tot eind dit jaar nog flink zal groeien, tot meer dan 4.100. Dat zijn overigens niet alleen foodtruckondernemers, maar ook bierbrouwers en mensen die bakkerijruimtes huren en cakes bakken voor de verkoop in de lokale supermarkt of koffiewinkel.

Vorig jaar gaven we in in totaal 59,5 miljard euro uit aan voeding en dranken, blijkt uit cijfers van het FoodService Instituut. Daarvan was 19 miljard euro aan eten buiten de deur, zoals restaurants, cafetaria's en de shop bij het tankstation. Daar vallen foodtrucks ook onder, maar ook bijvoorbeeld bedrijfskantines.