Business

Selfievelden en helikoptervluchten: in Creil maken ze van tulpen een spektakel

04 mei 2018 10:39 Aangepast: 16 april 2019 11:15
De helikopter die deze weken vliegt over de tulpenvelden in de Noordoostpolder Beeld © Rien Maljaars

Het is een feest voor het oog: de oer-Hollandse tulpen in Noord- en Zuid-Holland en de Noordoostpolder. De felgekleurde velden worden goed gevonden door instagrammers en toeristen, en daar weet tulpenboer Jordi van Meer uit Creil een waar spektakel van te maken. "Mensen komen van over de hele wereld."

Het is in een heel ander beeld dan in Lisse en omgeving, waar de boeren zich druk maken over toeristen die hun tulpen platlopen om die ene Instagramfoto te maken. Ze zetten omheiningen en borden neer om bezoekers uit de velden te weren.

Bij het 'Tulpenbelevingsveld' van het tulpenbedrijf van Jordi van Meer en zijn vader worden bezoekers juist met open armen ontvangen. Er zijn selfievelden, een feesttent, springkussen en speeltuin, en een loopbrug over het veld waar 500 verschillende tulpensoorten te zien zijn. Voor de bezoeker met wat meer lef zijn er helikoptervluchten te boeken à 40 euro, die je in zes minuten over de omliggende tulpenvelden vliegen. 

80.000 bezoekers

"Ik ben er twee jaar geleden mee begonnen, nadat ik kinderen kreeg", vertelt tulpenboer Jordi van Meer. "Je denkt misschien dat alleen gepensioneerden langs de bollenvelden rijden, maar je ziet juist ook veel jonge stellen en mensen met kinderen. En voor die mensen was niet echt een plek om even de benen te strekken, een bakkie koffie te drinken of iets te doen."

 
Miniatuurvoorbeeld

Jordi van Meer met twee van zijn drie dochters. (foto: Boukje van Meer)

Gat in de markt

Het bleek een gat in de markt: het eerste jaar kwamen er 50.000 bezoekers, vorig jaar al 80.000 en dit jaar 'vele malen meer'. "Het is al drie weken een komen en gaan van mensen; in de weekenden moeten we zelfs verkeersregelaars inzetten. De helikopter vliegt ook bijna alle dagen, in de weekenden constant tussen 9 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds."

Allemaal met dank aan social media, denkt Van Meer. "Mensen delen de foto's en filmpjes, het wordt veel gezien. Ik zit al mijn hele leven in de tulpen, maar vindt het ook nog steeds een mooi gezicht. Laat staan wanneer je vanuit de andere kant van het land komt, of zelfs de andere kant van de wereld."

Chinezen en Fransen

De bezoekers komen uit alle windstreken. "Ik verbaas me er elke keer weer over", zegt Van Meer. "Gisteren was er een bus Fransen, maar ook vier vrouwen in klederdracht uit Staphorst. Aan een ander tafeltje hoorde ik Fries en er liepen ook Chinezen rond. Best bijzonder als je bedenkt dat hier geen bus of trein in de buurt stopt."

De ondernemer verdient er trouwens niet veel aan: de toegang is gratis en de catering en helikoptervluchten worden door andere ondernemers gedaan. Wel verkoopt hij tulpen van eigen land; ongeveer de helft van de bezoekers rijdt met een bosje bloemen naar huis. 

"Ik hoop er indirect aan te verdienen", reageert hij nuchter. "We promoten het product en het gebied." De organisatie doet hij allang niet meer alleen: er werken acht vrijwilligers mee en er is een stichting opgericht.

Bollen naar Canada

Na dit weekend is het feest voorbij: dan wordt alles rond het Belevingsveld afgebroken en de tulpen 'gekopt'. De bloemen worden dan losgesneden van de bol die onder de grond zit, en de bollen worden gerooid. Een deel daarvan wordt gebruikt om in de winter in de kassen tulpen te kweken, maar het grootste deel - zo'n driekwart - gaat naar Canada.

Daar heeft de Firma van Meer ook een tulpenbedrijf, op afstand gerund door de vader en oom van Jordi. "We hebben daar onze eigen kassen. Van oorsprong worden de bloemen in bossen met het vliegtuig die kant op gestuurd, maar het transport daarvan is vele malen duurder en vervuilender dan als je de bollen vervoerd, vanwege het volume. We kunnen ze daardoor voor een voordeligere prijs aanbieden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van