Ga naar de inhoud
Business

In grote steden als Hamburg en Parijs zit voor OneFit de groei

Beeld © OneFit

De Nederlandse sportapp OneFit zoekt groei in grote Europese steden. Oprichter Serge Brabander wil 'stad voor stad' het continent veroveren.

Europa veroveren met een fittness-app gaat volgens OneFit-oprichter Serge Brabander niet snel. "In iedere stad waar we beginnen moeten we een groot aanbod aan clubs en vertrouwen zien te winnen." Hij krijgt er alle kans voor want aan geld voor de groei is voorlopig geen gebrek.

OneFit haalde deze week ruim 4 miljoen euro aan geld binnen van Nederlandse investeerders.

60 euro per maand

De app van het zes jaar oude bedrijf biedt sportliefhebbers de mogelijkheid om zonder een abonnement bij lokale sportclubs te gaan sporten. Zo kun je dus yogalessen doen bij de ene club en boksen bij de ander met maar een abonnement bij OneFit. Voor sporters die verschillende dingen willen doen is het interessant.  

Een maandabonnement kost afhankelijk van de stad 50 of 60 euro. Het bedrijf zegt dat in februari ruim 1 miljoen keer een sportafspraak is gemaakt met de app.

Sportclubdichtheid

OneFit begon in 2012 en biedt de fitness-app aan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Keulen en sinds kort ook in Hamburg. "We kiezen heel bewust uitsluitend voor grote steden", zegt oprichter Brabander.

"Want we hebben een minimumaanbod nodig aan sportclubs die meedoen. Dat aanbod is in grote steden met veel clubs beter te krijgen. Daar is de dichtheid aan sportclubs gewoon groter. In steden als Haarlem en Enschede is het lastiger. Verschillende sportieve activiteiten kunnen ondernemen is namelijk belangrijk voor onze klanten."

Milaan, Parijs

De groei moet dan ook komen uit de steden waar OneFit al zit en in het opstarten van de business in steden met minimaal 1 miljoen inwoners over de grens. "We focussen op steden waar veel mensen wonen die een sportieve levensstijl hebben. Denk aan Scandinavische steden maar ook aan Milaan, Barcelona, Londen, Parijs. Ik wil daar graag beginnen."   

In Hamburg is OneFit dik een jaar bezig geweest om een goed aanbod bij elkaar te krijgen. Een lokaal team moet in zo’n nieuwe stad het aanbod aan sportclubs in kaart brengen en ze allemaal af om ze te overtuigen mee te doen.

Per wijk beginnen

"In een uitgestrekte stad zoals Hamburg kunnen we het best per wijk beginnen", zegt Brabander. "Want je fietst niet helemaal naar de andere kant van de stad voor een yogales."

Inmiddels zit OneFit in Hamburg op een aanbod van 65 sportclubs. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn dat er al 160 en in Rotterdam 120.

Thumbnail

Oprichters Serge Brabander (l) en Camille Richardson van OneFit. (Foto: OneFit) 

Ambulante sporters

Sportcentrum Rivium in Capelle aan de IJssel vlakbij Rotterdam zit sinds begin deze maand ook bij OneFit. Eigenaar Wout Traas werd door een oude klant erop gewezen. Hij ziet het als een toevoeging aan zijn eigen ledenbestand.

"De mensen die via OneFit komen zijn ambulante sporters. Geen mensen die ik nu hier al zie. De kunst voor mij is om ze na een tijdje te overtuigen gewoon bij ons lid te worden. Het kost me niets dus ik laat het niet liggen."

Brabander vergelijkt zijn dienst graag met die van Netflix en Spotify. "Als je er geen zin meer in hebt of geblesseerd bent, kun je meteen opzeggen. Klanten blijken bovengemiddelde sporters: een gebruiker sport gemiddeld twee keer per week. Dat is meer dan bij gewone lidmaatschappen bij een club waar het iets over de één ligt."

Eigen content

Nieuwe klanten haalt Brabander vooral binnen via de bestaande klanten. Bij de opstart in een nieuwe stad is daarom geduld nodig.

"We moeten vertrouwen kweken. Bekendheid geven we aan onze app door gericht via Facebook te adverteren. En door veel eigen content te maken zoals video’s die we via sociale media verspreiden. En tenslotte zoeken we de 'early adopters' die ook heel actief zijn op sociale media in zo’n stad op. Die zien we graag als onze eerste klanten. En dan volgt de rest."