Ondernemen

3D-printer op zak: Nederlander wint prestigieuze verpakkingsaward

20 mei 2016 06:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Flex Design's Marcel Verkaik en Abke Geels met hun winnende ontwerp. Beeld © RTL Z

De Nederlander Marcel Verkaik won vannacht een prestigieuze verpakkingsaward in de VS. Zijn design werd uit 1200 inzendingen van over de hele wereld als beste gekozen.

Verkaik en zijn team wonnen de editor's choice prijs van The Dieline Awards die voor de zevende keer zijn uitgereikt − een wedstrijd die wordt gezien als de Oscars voor de designindustrie.

Flex Design, zoals zijn bedrijf heet, kreeg de prijs voor een verpakking om makkelijk een 3D-printer mee te nemen voor printklussen op locatie. De verpakking bestaat uit plastic foam gemaakt van polypropyleen en is daardoor lichtgewicht, schokbestendig en sterk genoeg om de printer te beschermen als hij van een pallet afvalt.  

Thumbnail

Personaliseren

Binnenin het grijze omhulsel zit een kartonnen doos die een kleine Ultimaker 3D-printer onderweg beschermt.

Het foam, een soort sterk piepschuim, heeft gaten op de hoeken en daardoor kan de verpakking gepersonaliseerd worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld wieltjes onder, maar ook stoothoeken of een bekerhouder zijn een optie. En als je dan toch een 3D-printertje bij je hebt kun je die 'add ons' ook uitprinten.

De verpakking is gemaakt voor Ultimaker, dat op zoek was naar de ultieme verpakking.

Verpakking gaat lang mee

Verkaik zag 'een enorme kans' om het meenemen en het maakaspect van een 3D-printer te combineren. "Dus we hebben geprobeerd de verpakking zo te ontwerpen dat je eigenlijk zelf kan bepalen op welke manier je de verpakking mee kan nemen", zegt hij tegen RTL Z. Het foam is behoorlijk duurzaam en gaat volgens Verkaik makkelijk een paar jaar mee. Er zal dus niet snel een nieuwe verpakking nodig zijn.

Hij hoopt dat er uiteindelijk een community op de site van Ultimaker ontstaat met ontwerpen voor add ons die andere gebruikers 3D kunnen printen om zo hun verpakking te verbeteren. 


Thumbnail

Verpakkingsindustrie is booming

De verpakkingsindustrie is booming. Alleen in Nederland worden 350 pakjes per seconde verstuurd, wereldwijd gaat het 5000 pakjes per seconde. Dat komt vooral door de opkomende online handel.

Het aantal pakketjes dat wordt verstuurd stijgt de laatste jaren explosief. In 5 jaar tijd steeg de omzet van de industrie van een kleine 100 miljoen in 2010 naar 555 miljoen in 2015. Dat vergroot ook de roep om slimmere en efficiëntere verpakkingstechnieken. The Dieline Awards hopen hieraan bij te dragen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van